Помер Герой України Степан Хмара

Хмара помер у віці 86 років
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Колишній радянський політв’язень, борець за незалежність України, народний депутат трьох скликань, Герой України Степан Хмара помер 21 лютого. Про це повідомила на його сторінці у Facebook його дружина Роксолана Хмара.

“Не хочу в це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Усе. Ми всі робили все, що могли, і навіть більше. Ми так хотіли, щоб він був із нами, коли проголосять нашу перемогу! Я так хотіла бачити його щасливе обличчя! Його прекрасне обличчя! Бо він був таким красивим навіть у свої 86. Його голубі очі вже не були такими чисто голубими, але все ж бездонними. Він так любив Україну й українців. Він рвав свою душу й серце за неї”, – написала вона.

У вересні 2023 року стало відомо про погіршення здоров’я Хмари, його шпиталізували. Сім’я збирала кошти на його лікування.

Контекст

Хмара народився 1937 року у Львівській області. Закінчив стоматологічний факультет Львівського медичного інституту. 18 років працював стоматологом.

У 1960–1970-х роках поширював самвидав, брав участь у випуску підпільного журналу “Український вісник”.

1980 року Хмару заарештували й того самого року засудили до семи років позбавлення волі та п’яти років заслання за “антирадянську агітацію і пропаганду”. 1987 року, за півтора місяця до закінчення табірного строку, його помилували.

Тричі (1990-го, 1994-го і 2002-го) його обирали народним депутатом України.

Хмара був активним учасником Помаранчевої революції та Революції гідності. 2006 року йому надали звання Героя України.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *