Лубінець: Родичі працівників соцслужб Києва виїхали за кордон під приводом евакуації сиріт, де 13 дітей – невідомо

Лубінець: Будемо прискіпливіше перевіряти документи, пов’язані із закордонними відрядженнями
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook

Разом із вихованцями Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва за кордон України виїхали й там залишилися родичі керівників цього центру і столичної служби у справах дітей та сім’ї. Про це 3 липня повідомив у Telegram уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, стали прикриттям для близьких родичів київських посадовців, щоб нелегально виїхати за кордон й уникнути мобілізації. […] Серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, і лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1″, – написав він.

Омбудсмен зазначив, що серед супровідників є ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення.

“Кожен із супроводжуючих чоловіків звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави, і жоден із них наразі не працює у цих органах. Щобільше, вони не повернулися до України. Цей факт наштовхує на думку, що це все була “спланована акція”, – наголосив Лубінець.

За його словами, керівники центру та служби продовжили їздити у робочі відрядження до німецького Вупперталя – на зустрічі з близькими родичами “під виглядом робочих питань”.

Лубінець звернув увагу й на проблеми з кількістю українських дітей, яких вивезли в Німеччину в колишній молодіжний табір у березні 2022 року, коли тривали активні бойові дії поблизу Києва.

“Ми навідалися й до вищезазначеного табору. Працівників офісу омбудсмана туди не допустили. Причина – на території були відсутні супроводжуючі від України, а діти перебувають виключно під опікою німецької сторони. За інформацією німецьких супроводжуючих, із початку евакуації було 55 дітей, проте, відповідно до наказу директора центру, до Німеччини евакуювали 68. Запитання: а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації”, – заявив він.

Омбудсмен стверджує, що коли почали з’ясовувати обставини, ознайомлюватися з документами щодо евакуації та спілкуватися з керівництвом центру та служби, “шокувало”, що “немає у наявності копій документів чи будь-яких документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони”.

“Я вже направив відповідні листи до Офісу генпрокурора, Нацполу, Мінсоцполітики, Нацсоцсервісної служби, КМДА, де зазначив усі виявлені факти. Очікую на швидке і неупереджене розслідування. Після такого випадку ми будемо більш прискіпливо перевіряти документи, пов’язані із закордонними відрядженнями… Адже складається враження, що подібні випадки непоодинокі”, – пояснив Лубінець.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *