Зеленський: Українці стають на коліна лише у молитві. І ніколи – перед загарбниками й окупантами

У Бога на плечі – шеврон з українським прапором, сказав у привітанні президент
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 5 травня опублікував вітання з православним Великоднем.

“Великдень символізує звільнення душі людини від рабства зла й темряви. Перемогу добра і справедливості, перемогу життя над смертю. За все це ми боремося 802 дні поспіль”, – каже на початку глава держави, звертаючись до українців.

Привітання президента записано в Софійському соборі в Києві, на одній із виставок українських художників.

“На цих іконах – імена героїв, які віддали життя, аби нас захистити. Які показали: українці стають на коліна лише в молитві. І ніколи – перед загарбниками й окупантами”, – зазначив Зеленський.

За його словами, “у Бога на плечі – шеврон з українським прапором”, і з таким союзником життя точно переможе смерть.

“Долаючи спільний шлях, відчуваючи спільний біль, усіх нас об’єднує сьогодні одна спільна молитва. За всіх наших бійців, які зустрічають Великдень в окопах і на позиціях. За всіх наших цивільних людей, які щодня важко працюють, аби держава була міцною, аби успішно долала нечисту. За всіх наших дітей. Не за віком мужніх хлопчиків і дівчаток, у яких Росія вкрала дитинство, але які, попри все, не розучилися усміхатися й вірити у диво. За всіх наших матерів і батьків, у яких забрали щасливу, спокійну старість. Та які, попри все, тримаються й піклуються про нас. За всі наші міста й села, які повинні відчувати Господню благодать, а не постійний терор зла. Над якими нависли чорні хмари й летять бомби та ракети тих, кому місце в пеклі, а не в українському небі. За наші землі й наших людей, чий дух не зламати. Пам’ятаючи слова, написані в Софії над Орантою і які справдилися в нашому житті: “Бог серед міста, і воно не похитнеться. Бог допоможе йому перед світанком”, – каже Зеленський у привітанні.

Контекст

2024 року християни західного обряду святкували Великдень 31 березня, а християни східного – святкуватимуть 5 травня.

Перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар вплинув лише на нерухомі свята, але не на Великдень і пов’язані з ним свята. Їх українські церкви святкуватимуть “за старим стилем”. В УГКЦ наголошували, що проводять календарну реформу у два етапи і вирішили поки “не вносити в наше літургічне життя вдома, в Україні, додаткові труднощі та поділи” і святкувати “разом з усіма церквами візантійської традиції”.

Повітряні сили ЗСУ попередили про ймовірність ракетних ударів окупантів у Великодню ніч із 4-го на 5 травня. Про те, що окупанти можуть завдати ударів по Україні з повітря, попри святкування Великодня, Зеленський заявив 4 травня у вечірньому зверненні. Мирним громадянам і захисникам країни необхідно бути уважними до загроз, наголосив він.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *