Українські видавництва просять Зеленського підписати закон про заборону ввезення літератури з Росії та Білорусі

Українські видавництва просять президента Володимира Зеленського підписати закон про заборону на ввезення в Україну літератури з Росії та Білорусі, а також їх поширення на території України. Відповідне звернення було оприлюднено на Facebook-сторінці видавництва “Лабораторія”.

У зверненні нагадали, що ще 19 червня Верховна Рада України ухвалила закон про обмеження на ввезення та розповсюдження видавничої продукції із РФ та Білорусі.

“Ухвалений закон дозволяє не лише перекрити ввезення видавничої продукції з Росії та Білорусі, а й припинити поширення вже ввезених із Росії книг, створити надійний заслін на шляху пропагандистської антиукраїнської літератури з будь-якої держави, а також видання та поширення творів громадян держави-агресора. При цьому останнє стосується саме громадян Російської Федерації, а не давніших творів російської літератури”, – ідеться в повідомленні.

Разом із тим закон не обмежує видання та розповсюдження в Україні книжок з оригінальними творами російською чи будь-якою іншою мовою.

“Водночас перекладна література видаватиметься і розповсюджуватиметься в перекладі саме українською мовою або ж будь-якою з мов ЄС чи корінних народів України. Ця норма ухваленого закону надзвичайно важлива для нейтралізації спроб Росії захопити український книжковий ринок ізсередини, заповнивши його через свої проксі-видавництва російськими перекладами зарубіжної літератури”, – наголосили автори звернення.

У видавництві додали, що закон дає змогу використати історичний шанс для створення самодостатнього українського книжкового ринку незалежного від Москви, а також створити сприятливі умови для розвитку українського книговидання та розповсюдження книг.

Під цим зверненням підписалися представники видавництв “Лабораторія”, “Фоліо”, “Книгарня Є”, “А-ба-ба-га-ла-ма-га”, “Віват”, “Видавництво Старого Лева” і Yakaboo.

https://www.facebook.com/laboratoria.ua/posts/pfbid0fnbpoGo6MB2AoNyxGcurtLDXjGLpu4ZrBjW3L5GF6drEwNf2ZrtrtB4Jv8u2Tgixl

Ольга БЕРЕЗЮК
журналістка

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *