У Харкові перейменували станції метро “Пушкінська” й “Південний вокзал”

Станція “Пушкінська” матиме ім’я Ярослава Мудрого
Фото: Харківський метрополітен / Facebook

У Харкові перейменували дві станції метро й понад 360 топонімів. Про це 26 квітня повідомила пресслужба міськради.

Зокрема, міська топонімічна комісія підтримала перейменування станції метро “Пушкінська” на “Ярослава Мудрого”. Частина виходів цієї станції виходять на однойменну вулицю, а також до одного з корпусів Національного юридичного університету імені Я. Мудрого.

Станція метро “Південний вокзал” матиме назву “Вокзальна”, вказано в переліку. Серед інших перейменувань – вулицю російського художника Віктора Васнєцова назвали ім’ям письменника Всеволода Нестайка, а провулок Красноярський – провулком Юрія Вороного (на честь українського хірурга, який уперше у світі здійснив трансплантацію нирки).

Із повним списком можна ознайомитися за посиланням.

Контекст

Після відкритого вторгнення Росії 24 лютого 2022 року в Україні почали масово відмовлятися від назв, пов’язаних із країною-агресором, зокрема перейменовувати вулиці, а також демонтувати пам’ятники.

У червні 2022 року при Мінкульті й Українському інституті національної пам’яті створили новий орган – Раду з дерусифікації, декомунізації та деколонізації. Серед її завдань – координація перейменування топонімів і демонтаж радянських пам’яток.

Пам’ятники російському поету Олександрові Пушкіну, який жив у 1799–1837 роках, прибрали в Харкові, Миколаєві, Дніпрі, Житомирі, Ужгороді, Тернополі, Краматорську, Києві й інших містах.

Перейменувати “Пушкінську” на “Політехнічну” 1 лютого закликав колектив Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *