В Україні придатних до військової служби ділитимуть на категорії за станом здоров’я – Міноборони

У Міноборони пояснили, як визначатимуть категорії придатності до служби
Фото: depositphotos.com

В Україні більше не буде статусу “обмежено придатний” до військової служби – замість цього придатних чоловіків ділитимуть на категорії за ступенем функціональності. Про це розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова в інтерв’ю ZN.UA, яке опублікували 26 квітня.

Загалом буде чотири категорії придатності, сказала Сухорукова. Це: 

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі, у ТЦК і СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в десантно-штурмових військах, морській піхоті, Силах спецоперацій, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до вищого військового навчального закладу);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

Представниця Міноборони пояснила, на підставі чого визначатимуть, до якої категорії належатиме військовозобов’язаний. У квітні Міноборони спільно з командуванням Медичних сил запустили на погодження зміни до наказу МОУ №402 “Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України”. Над редакцією змін працювали представники Міноборони, Міністерства охорони здоров’я, командування Медичних сил ЗСУ, а також експерти у сфері охорони здоров’я і громадськість, зазначила Сухорукова.

Оновлені критерії, за її словами, містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій. Наприклад, якщо в людини була в анамнезі виразка, після якої залишився тільки рубець, така людина придатна. А якщо виразка була ускладненою, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунка, то людина є непридатною, пояснила чиновниця.

“Ідеться про відповідність критеріїв військовослужбовця або військовозобов’язаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції”, – зазначила вона.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 6 лютого 2024 року – до 13 травня.

4 квітня 2024 року Міноборони повідомило, що військовозобов’язані чоловіки, які раніше набули статусу обмежено придатних, мають пройти повторну військово-лікарську комісію до 4 лютого 2025 року. 

Військовозобов’язані чоловіки, які раніше набули статусу “обмежено придатних”, почнуть проходити повторну військово-лікарську комісію із середини травня, повідомив 12 квітня заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *