Відкуп від мобілізації – це дуже погана ідея, яка викликає суспільне невдоволення – економіст

Борис Кушнірук: Ця історія не повинна бути прив’язана до сплачених податків. Вона має бути прив’язана до компанії, яка створює додану вартість
Фото: televsesvit.uа

Ідея про бронювання всіх працівників із зарплатнею від 35 тис. грн є дуже поганою й суперечить конституційним обов’язкам громадянина, адже сама ідея є “податком на боягузтво” й легальною можливістю “відкупитися” від мобілізації. Про це заявив голова експертної ради Українського аналітичного центру, економіст Борис Кушнірук у коментарі “Еспресо”.

“У тому вигляді, як це подається владою, воно виглядає недолуго, і тому, безперечно, викликає незадоволення. Я постійно наголошую: є конституційна норма про те, що цей обов’язок стосується всіх чоловіків дорослого віку, усе інше – лише політичне сприйняття цього процесу. Потрібно розуміти, що для того, щоб Україна як держава вижила, вона повинна вистояти не тільки на фронті, а й економічно! Тому все одно має бути система, яка б передбачала, що у вас якась кількість людей працює, сплачуються податки, є споживання, відповідно – економіка повинна функціонувати”, – наголосив економіст.

На його думку, підхід “хто показав більшу зарплату, той не йде служити” є кардинально неправильним.

“Підхід має полягати в тому, що ця історія не повинна бути прив’язана до сплачених податків. Вона має бути прив’язана до компанії, яка створює додану вартість, значні податкові надходження”, – додав Кушнірук.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 6 лютого 2024 року – до 13 травня.

9 грудня 2023 року Зеленський повідомив, що військові хочуть додатково мобілізувати до пів мільйона людей.

Уже більше ніж два місяці (із 25 грудня 2023 року – дня подання першої редакції) Рада не може ухвалити законопроєкт про мобілізацію.

У Кабінеті Міністрів України розробляють ідею бронювати від мобілізації українців, які сплачують у бюджет у вигляді податків не менше ніж 6 тис. грн на місяць. Про це в інтерв’ю LIGA.net повідомив заступник міністра цифрової трансформації з розвитку ІТ Олександр Борняков.

За даними “Української правди”, Офіс президента України й ініціативна група у Верховній Раді по-різному бачать критерії для економічного бронювання від мобілізації: “Або це податки із зарплати в щонайменше 30–35 тис. грн, або 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця”.

Розроблення справедливого механізму бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, 5 лютого анонсував Зеленський.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *