Помер український фізик-теоретик і політик Ігор Юхновський

Юхновському було 98 років
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

У віці 98 років помер український фізик-теоретик, громадський, політичний діяч, колишній перший віцепрем’єр-міністр України Ігор Юхновський. Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий.

“Відійшов до вічності Ігор Рафаїлович Юхновський. Світла, добра, мудра людина. Почесний громадянин Львова. Творець України. Обличчя незалежності”, – написав він.

Про прощання й похорон Садовий пообіцяв повідомити згодом.

Контекст

Юхновський – фізик-теоретик, доктор фізико-математичних наук, професор та академік Національної академії наук України. Він написав приблизно 500 наукових статей, сім монографій і підручників, нагадує NV.

Юхновський є автором ідеї референдуму 1 грудня 1991 року, який закріпив незалежність України. Він очолював опозиційну до комуністичної більшості першого парламенту “Народну раду”.

У 1991 році Юхновський був кандидатом на виборах президента України, де посів п’яте місце.

Із жовтня 1992-го до 1993 року він обіймав посаду першого віцепрем’єр міністра України. У Верховній Раді у кількох скликаннях був членом президії, лідером депутатської групи “Державність”, членом фракції “Українського народного руху” та фракції “Наша Україна”.

У 2005 році Юхновському надали звання Героя України. Водночас у 2006–2010 роках він був співзасновником і виконувачем обов’язків голови Українського інституту національної памʼяті.

Юхновський був почесним директором Інституту фізики конденсованих систем НАН України, почесним доктором Інституту теоретичної фізики імені М.М. Боголюбова НАН України, а також доктором Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *