Тарахкотелик: “Межигір’я” не розглядають як цілісний комплекс, його хочуть почати дробити

“Межигір’я” перейшло у власність держави 2017 року після низки судових процесів
Фото: depositphotos.com

В інтерв’ю виданню “ГОРДОН” голова громадської організації “Національний парк України “Межигір’я” і комендант парку Денис Тарахкотелик заявив про “грандіозну схему державних органів”, спрямовану на те, щоб роздробити комплекс парку.

Коментуючи появу в “Межигір’ї” членів міжвідомчої комісії, яка проводить інвентаризацію парку згідно із законом про створення парку-пам’ятки загальнодержавного значення “Межигір’я”, Тарахкотелик зазначив, що майно колишньої резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича з 2017 року “офіційно зберігає” їхня громадська організація.

“Ми ніяк не можемо донести, що це є грандіозна схема державних органів по тому, щоб “Межигір’я” забрати під приводом цього закону. І потім його більшою мірою закрити для людей, тому що він не розглядається як цілісний майновий комплекс”, – сказав комендант “Межигір’я”.

Читайте також Комендант “Межигір’я” Тарахкотелик: Ми – ті люди, яких нові управителі назвали невідомими, що блокували вхід в “Межигір’я”. Але ми не перешкоджали, не блокували нічого 09:00, 27.05.2024 Політика

За його словами, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов “давав указівки про те, що потрібно вивести із цілісного майнового комплексу вертолітний майданчик, МНС, кінологію, лабораторію, тобто почати “Межигір’я” дробити, і цьому є документальне підтвердження”. 

“Той закон, який вони прийняли і прикриваючись яким вони прийшли управляти, був порушений ще із 2023 року, вони мали в серпні прийти управляти й витрачати кошти, які виділили з бюджету на утримання. А [про] наші борги вони сказали: “Ми не маємо рішення щодо ваших боргів, тобто ваші борги залишаються вашими боргами, а парк – наш”, – наголосив Тарахкотелик.

Він повідомив, що сьогодні в “Межигір’я” приблизно 75 млн грн боргу, який “назбирався за п’ять років”. Найбільша сума заборгованості – за електрику й оплату праці.

Контекст

“Межигір’я” – колишня резиденція Януковича в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, у якій він жив із 2002-го до 2014 року.

Після втечі Януковича в Росію в червні 2014-го суд повернув земельну ділянку, на якій розташоване “Межигір’я”, у держвласність. 2017 року після низки судових процесів у власність держави перейшла сама резиденція.

У червні 2022 року Міністерство захисту довкілля України повідомило, що на території “Межигір’я” створять парк-пам’ятку загальнодержавного значення. У липні відповідний законопроєкт ухвалила Верховна Рада, у серпні його підписав президент України Володимир Зеленський.

У грудні в.о. директора парку-пам’ятки призначили колишнього слідчого податкової Сергія Юзвенка. “Слідство.Інфо” писало, що на зустрічі з активістами після призначення Юзвенко повідомив, що у 2024 році з держбюджету на “Межигір’я” планують виділити 69 млн грн, але, як заявили у громадській організації, цих грошей недостатньо для утримання парку. Зокрема, зазначили активісти, чиновники не передбачили грошей для утримання зоопарку.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *