Нардепа Одарченка, який міг втекти за кордон, оголосили в міжнародний розшук – Вищий антикорупційний суд

За даними прикордонників, офіційно Одарченко кордону не перетинав
Фото: Слуга народу – Одарченко Андрій – Округ 170 / Facebook

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив депутата від “Слуги народу” Андрія Одарченка в міжнародний розшук. Суддя Віктор Ногачевський задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України. Про це стало відомо 19 вересня з трансляції засідання Вищого антикорупційного суду, яку вели на сторінці ВАКС у YouTube.

За даними Національного антикорупційного бюро України, Mercedes депутата на місці, але у квартирі живе водій. Той пояснив, що із 17 вересня Одарченка вдома немає, де він – не знає, депутат на звʼязок не виходить.

Відомо, що в останній день Одарченко залишив у машині три свої мобільні телефони й попросив водія поставити їх на зарядку у квартирі. Сказав, що до парламенту добереться сам і після засідання повернеться. Однак не повернувся. 

За даними прикордонників, Одарченко офіційно кордону не перетинав.

Захист вважає клопотання про міжнародний розшук передчасним. Мовляв, прокурорка не долучила оперативної інформації, що Одарченко дійсно за кордоном. Також захист додав, що сім’я Одарченка проживає на Закарпатті, тому детективи мали б перевірити, чи немає його там.

У Transparency International Ukraine додали, що поки стягнути заставу з Одарченка не змогли. Відповідно до законодавства, розгляд клопотання про стягнення застави в дохід бюджету має відбуватися за участю заставодавців.

За нардепа заставу внесло 18 людей, тому їх усіх треба запросити на наступне засідання. Якщо ж вони не зʼявляться, суд може стягнути заставу без них.

Контекст

21 листопада Одарченка, який є членом комітету ВР з антикорупційної політики, повідомили про підозру у спробі підкупити голову Держагентства відновлення Мустафу Найєма.

За даними справи, нардеп запропонував хабар за ухвалення міжвідомчою робочою групою рішення про виділення із фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, у якому народний обранець обіймає посаду ректора. Запропонована сума хабаря має становити 8% від обсягу фінансування, зазначає САП. Одарченка вказано як ректора на сайті Державного біотехнологічного університету з позначкою, що дію контракту “припинено до складання повноважень народного депутата України”.

Як стверджує слідство, підозрюваний дав топпосадовцю частину хабаря в розмірі 0,39 біткоіна ($10 тис.). У САП зазначили, що голова Держагентства співпрацював із правоохоронцями та сприяв розслідуванню.

22 листопада ВАКС України обрав для Одарченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 20 січня 2024 року з альтернативою застави в розмірі 15 млн грн. За два дні Центр протидії корупції повідомив, що нардеп вийшов із СІЗО під заставу.

23 листопада членство нардепа Одарченка зупинили в парламентській фракції “Слуга народу”. Також політика виключили з партії.

16 квітня 2024 року справу Одарченка передали до суду.

18 вересня представниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України зробила припущення, що Одарченко порушив умови виходу під заставу й покинув Україну.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *