Жителі Куп’янського району, які евакуювалися через бойові дії, намагаються повернутися, щоб засадити городи й поїхати – місцева влада

Куп’янськ деокупували у вересні 2022 року
Фото: ЕРА

У Куп’янському районі Харківської області, у якому відбуваються бойові дії, залишається приблизно 35 тис. людей. Про це в ефірі “Суспільного” повідомив 13 травня начальник Куп’янської районної військової адміністрації (РВА) Андрій Канашевич.

“Зараз люди не дуже охочі евакуюватися. За великим рахунком, ті, хто бажав виїхати, вважав це за потрібне, – вони повиїжджали. Просто зараз почалася ця городня пора, і деякі намагаються повернутися в ті населені пункти, звідки здійснюється обов’язкова евакуація, щоб засадити город і поїхати”, – сказав він.

За даними голови РВА, ці люди раз на тиждень з’являються знову, щоб обробляти городи.

“Ілюзія мирного життя – вона трохи є. […] Трішки розширилася географія штурмових дій, що здійснюють російські окупаційні війська. Це в напрямку населеного пункту Піщаного. А так, загалом кажучи, від Синьківки до Кислівки, від Кислівки через Табаївку до Берестового ворог постійно здійснює штурмові дії”, – зазначив Канашевич.

Він наголосив, що атаки ворога мають різну інтенсивність, але “натепер жодного успіху не мають” і всі позиції українці зберегли.

Контекст

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли. Війська країни-агресора РФ щодня обстрілюють населені пункти Харківської області й регулярно – Харків.

Куп’янськ і частину Куп’янського району окупанти захоплювали у 2022 році, але у вересні того самого року ЗСУ майже повністю деокупували ці території, про звільнення райцентру стало відомо 11 вересня 2022 року.

У грудні 2023 року голова ОВА Олег Синєгубов повідомляв “Укрінформу”, що під окупацією залишається дві громади Куп’янського району. Ще одна, Петропавлівська, – майже вся в зоні активних бойових дій.

У березні 2023 року Кабінет Міністрів України погодив механізм примусової евакуації дітей із місць, де точаться активні бойові дії.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *