Зеленський провів засідання ставки, ішлося, зокрема, про повернення українців із полону

Зеленський розповів, хто доповідав на засіданні ставки
Фото: president.gov.ua

29 квітня президент України Володимир Зеленський провів засідання ставки верховного головнокомандувача. Про це він повідомив у зверненні за підсумками дня, стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

“Провів ставку. Доповідь головкома [Збройних сил України] Олександра Сирського, розгорнута доповідь. Фронт. Наші позиції. Найбільш гарячі напрямки. Постачання, якого ми очікуємо”, – сказав Зеленський.

Він зазначив, що доповідали також начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов, голова Служби безпеки України Василь Малюк, а також представники координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими – “щодо перемовин про звільнення полонених”.

“Надзвичайно важливо, щоб із боку нашої держави була чітка комунікація з рідними полонених. Щодо кожного прізвища, щодо кожної людини має бути ясність – настільки, наскільки це можливо, – яка робота ведеться, щоб наші люди повернулися додому”, – заявив президент України.

Контекст

Україна і країна-агресор Росія періодично обмінюються військовополоненими.

На початку грудня 2023 року в інтерв’ю Associated Press Зеленський заявляв, що проводять і непублічні обміни, зокрема “прямо на полі бою”.

3 січня 2024 року відбувся найбільший із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну обмін військовополоненими, звільнили 230 українців і українок. 48 військових, яких повернули в Україну, вважали зниклими безвісти. У міноборони країни-агресора Росії стверджують, що їм повернули під час обміну 248 військових. Посередником були Об’єднані Арабські Емірати.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що загалом із російського полону вдалося повернути 3135 українців, із них 147 – цивільні заручники. Водночас, за неофіційними даними, російські окупанти досі утримують приблизно 28 тис. цивільних українців.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *