З окупованої частини Херсонської області повернули 11 дітей, двоє з них не мають батьків – Прокудін

Повернули дітей віком від одного до 16 років, зазначив Прокудін
Фото: depositphotos.com (архів)

З тимчасово окупованої території на підконтрольну українській владі вдалося повернути 11 дітей. Про це 8 травня повідомив у Telegram голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

“На підконтрольну Україні територію повернули двох дівчаток-сиріт 10 і 13 років. А також дев’ятьох дітей, які мають батьків або одного з них. Це п’ять дівчаток і чотири хлопчики віком від одного до 16 років”, – написав він.

Голова обладміністрації зазначив, що вивезені з окупації діти перебувають у безпечному місці, їм надають необхідну медичну і психологічну допомогу.

“З початку 2024 року на підконтрольну Україні територію вдалося повернути 78 дітей із Херсонської області”, – повідомив Прокудін.

Контекст

За даними державного порталу “Діти війни”, з України депортовано понад 19,5 тис. дітей, точну кількість зараз установити неможливо. Повернути вдалося лише 388 дітей. Російська влада заявляла про вивезення понад 700 тис. дітей.

Дитяча омбудсменка України Дар’я Герасимчук говорила, що, оскільки частина території України зараз в окупації і влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

У квітні 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій депортацію українських дітей назвали геноцидом.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента країни-агресора РФ Володимира Путіна й дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України до Росії.

У травні український омбудсмен Дмитро Лубінець сказав, що Україна має докази того, що влада Білорусі також бере участь у депортації українських дітей.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *