Уся редакція видання “Народна правда”, яке опублікувало відео із журналістами Bihus.іnfo, вигадана – фактчекерка

Романюк вважає, що вся редакція видання “Народна правда” – не справжні люди
Фото: Альона Романюк / Facebook

Редакція видання “Народна правда”, яке опублікувало відео із журналістами Bihus.іnfo, – це вигадані особи, а їхні фото на сайті згенерував штучний інтелект. Про це 16 січня написала у Facebook фактчекерка Альона Романюк.

Фактчекерка проаналізувала інформацію про редакцію “Народної правди”, опубліковану на самому сайті.

Головною редакторкою там вказано Марію Швецову. Зазначено, що в неї освіта “вища за фахом “журналістика” Київського національного університету імені Тараса Шевченко”. Романюк підкреслила, що вже в назві університету є помилка, адже правильне відмінювання – Шевченка, а не Шевченко.

“Нібито Швецова працювала в таких виданнях, як “Новини Києва” (не існує), “Наша Нива” (не існує в Україні, але було в Білорусі – звісно, немає там жодних згадок про Швецову), “Антикорупціонер” (ще одне ноунейм видання)”, – зазначила фактчекерка.

Вона також звернула увагу на фото авторки. Якщо його збільшити й подивитися на зіниці, то можна помітити, що вони дивної форми, зовсім не круглої. Також щось дуже дивне із сережками – вони не входять у мочки і якось розпливаються. Романюк наголошує, що це одна з ознак того, що світлину згенерував штучний інтелект. Якщо фото прогнати через сайт із розпізнавання фотографій tineye.com, то він видає не світлину із сайта, а зображення, згенеровані ШІ. 

Романюк робить висновок, що персона так званої головної редакторки вигадана.

Далі вона проаналізувала профіль редактора стрічки новин “Народної правди” Станіслава Кравченка. У профілі та сама проблема з назвою університету. Там також вказано, що він працював у газеті “Фокус” (але газети такої не було, були журнал і сайт), “Корупція.Інфо” й “Інфо-ван” (фактчекерка не знайшла про нього жодної інформації).

Спецкором вказано Олександра Желізняка, саме він є автором матеріалу про Bihus.іnfo. За даними профілю на сайті, освіту він здобув за фахом “журналістика” в Чернігівському національному університеті імені Тараса Шевченка. Однак такого університету в Чернігові немає, є Національний університет “Чернігівський колегіум імені Тараса Шевченка”. Проте там немає й ніколи не було спеціальності “журналістика”, а її появу анонсували лише торік.

“Якщо уважно роздивитися фото цього персонажа, то ті ж зауваження до форми зіниць, а також до окулярів – по боках дивна тінь, якої не повинно бути в реальному житті. Імовірніше за все, фото так само згенеровано штучним інтелектом, наприклад, за допомогою такого сервісу, як Thispersondoesnotexist. Окрім газет “Правда” і “Час”, у яких нібито працював “журналіст” Желізняк, про якого не знає Google, так само вказано, що він був журналістом неіснуючого видання “Інфо-ван”, – додала фактчекерка.

Інша “журналістка” видання – Катерина Гранатова, яка начебто здобула освіту за фахом “журналістика” в Харківському національному університеті Кармазина. Однак у Харкові немає такого університету. Правильна назва – Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна. 

“У підсумку: уся “редакція” має вигадані місця роботи, згенеровані штучним інтелектом світлини. Facebook-сторінка “Народної правди” має майже 500 тис. підписників. Кількість лайків під постами прямує до нуля. Проте є винятки, такі як матеріал про Бігусів. Його розганяли штучно плюс накручували вподобайки (це видно по співвідношенню кількості вподобайок до коментарів)”, – додала Романюк.

Контекст

16 січня в мережі з’явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань “Bihus.іnfo”, імовірно, вживають наркотичні речовини. Відео зняли на камеру, розміщену в орендованому будинку, де співробітники святкували корпоратив. Також у ролик потрапили записи телефонних розмов працівників проєкту. Журналісти вважають, що за ними стежили щонайменше кілька місяців. 

Керівник проєкту Денис Бігус у відеозверненні до аудиторії заявив про звільнення операторів, які потрапили на відео.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *