“Західні партнери ретельно стежать за станом свободи слова в Україні”. Седлецька закликала Зеленського засудити атаки на незалежні медіа

Седлецька: Украй важливо почути цей сигнал від президента – про засудження атак на незалежні медіа
Фото: Natalie Sedletska / Facebook

Стеження за журналістами, перешкоджання їхній роботі – це згубне явище для всього суспільства, бо веде країну до авторитаризму і шкодить нашим шансам виграти війну. Про це 16 січня у Facebook заявила керівниця й ведуча програми журналістських розслідувань “Схеми” Наталія Седлецька.

Вона наголосила, що тиск на журналіста проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова й редакцію Bihus.іnfo справляє “охолоджувальний ефект” на загальний стан свободи слова в Україні й може спричинити сплеск самоцензури.

“У час війни наші західні партнери ретельно стежать за станом свободи слова в Україні. Бо, окрім історії про демократичні цінності, це ще й цілком практична і прагматична історія. Адже мова про суспільний інструмент контролю й нагляду за витрачанням величезних ресурсів, які надходять в Україну”, – додала вона.

Седлецька пригадала, як восени вона була на конференції в Лондоні.

“Захід був зовсім не журналістський. Конференцію організували найбільші світові інвестиційні банки, які вливають гроші в нашу економіку і проєкти її відновлення. Два дні поспіль вони говорили на свої профільні фінансові теми – про запобігання відмиванню грошей у всьому світі тощо. Але українська панель була сформована саме таким чином: окрім представників влади, вони запросили НАБУ і мене, журналістку-розслідувачку. Тому що приблизно саме в такій конфігурації наші західні партнери представляють цей баланс сил для формування сприятливого середовища для своїх інвестицій: влада – незалежна правоохоронна / судова система – сильне громадянське суспільство”, – підкреслила вона.

Журналістка зазначила, що на цій конференції вона наводила приклади роботи і “Схем”, і Ніколова, і багатьох інших редакцій як докази, що інститут свободи преси в Україні є.

“Виходить, ще восени я розповідала топовим західним інвестиційним банкірам, що хоч і з нюансами, але все ж журналісти-розслідувачі можуть вільно продовжувати свою роботу в Україні… А сьогодні другий день поспіль ми всі спостерігаємо геть зворотні явища”, – поскаржилася вона.

На думку Седлецької, окрім негайного всебічного офіційного розслідування фактів тиску, погроз і стеження за журналістами, має бути й реакція політичного керівництва країни.

“Украй важливо почути цей сигнал від президента – про засудження атак на незалежні медіа. В умовах війни цей сигнал потрібен навіть не тільки, і не стільки для журналістського цеху, але для численних партнерів України на Заході, які допомагають пройти важкі випробування, але вкрай потребують свідчень, що наша держава рухається у правильному, демократичному напрямі”, – переконана журналістка.

Контекст

15 січня Юрій Ніколов (автор статті про закупівлю Міноборони яєць по 17 грн за штуку) розповів, що напередодні невідомі дерлися в його двері, кричали, щоб він “ішов служити”, й обклеїли двері “бумажками”.

Відео, зняте біля квартири Ніколова, першим опублікував Telegram-канал “Карточный офис”. Його пов’язують з Офісом президента (зокрема з колишнім заступником глави ОП Кирилом Тимошенком), а також із політтехнологами Володимиром Петровим і Сергієм Івановим.

16 січня в мережі з’явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань “Bihus.іnfo”, імовірно, вживають наркотичні речовини. Відео зняли на камеру, розміщену в орендованому будинку, де співробітники святкували корпоратив. Також у ролик потрапили записи телефонних розмов працівників проєкту. Журналісти вважають, що за ними стежили щонайменше кілька місяців. 

Після цих випадків директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк заявила, що вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *