Український фільм “20 днів у Маріуполі” отримав премію “Оскар”

Чернов: Я хотів би, щоб мені ніколи не довелося створювати цей фільм
Скріншот: ABC News/Twitter

Документальний фільм “20 днів у Маріуполі” українського режисера Мстислава Чернова про злочини російських окупантів у Маріуполі Донецької області переміг у номінації “Найкращий повнометражний документальний фільм” премії “Оскар” Американської академії кінематографічних мистецтв і наук. Трансляцію вело “Суспільне Культура”.

Це перший український фільм, який отримав “Оскар”.

На сцену разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсер Василиса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному окупантами Маріуполі у 2022 році.

“Я хотів би, щоб мені ніколи не довелося створювати цей фільм. Я хотів би мати можливість обміняти його на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окупувала наші міста, ніколи не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників-українців… Я хочу, щоб вона звільнила всіх заручників, усіх солдатів, які захищають свою землю, всіх мирних жителів, які перебувають у в’язницях…” – сказав Чернов на церемонії нагородження.

У цій же номінації на перемогу претендували:

  • “Боббі Вайн: Народний президент”;
  • “Вічна пам’ять”;
  • “Чотири дочки”;
  • “Убити тигра”.

96-а церемонія вручення премії “Оскар” відбулася в ніч 11 березня у Лос-Анджелесі.

Контекст

“20 днів у Маріуполі” – документальна робота українського режисера Мстислава Чернова, військового кореспондента, який у березні 2022 року разом зі своїм колегою Євгеном Малоліткою залишився у блокадному Маріуполі.

Кінострічка розповідає про події у Маріуполі у лютому – березні 2022 року. Зокрема, туди увійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. В українському прокаті фільм став найкасовішим серед документального кіно.

У січні 2023 року картина виборола “Приз глядацьких симпатій” (Audience Award) на фестивалі незалежного кіно Sundance у США. У квітні фільм став лауреатом 47-го Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (Огайо, США) у номінації Standing Up. Також фільм отримав премію Cinema for Peace (Берлін, Німеччина) у категорії “Найкращий документальний фільм”, його відзначили двома нагородами журналістської премії Royal Television Society 2023 (Великобританія) у номінаціях “Освітлення міжнародних новин” та “Ексклюзив року”. Автор фільму визнано “Оператором року”.

23 січня фільм був номіновано на голлівудську премію “Оскар” у номінації “Найкращий документальний фільм”.  

18 лютого фільм став лауреатом британської премії BAFTA у номінації “Найкращий документальний фільм”.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *