У Мінсоцполітики українцям порадили працювати “так довго, як можуть”, і самим накопичувати на пенсії

Один платник податків забезпечує пенсію одному українцю, зазначила Марчак
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Українцям, щоб отримувати достатні пенсії, варто самим накопичувати кошти й виходити на пенсію вже тоді, коли не зможуть працювати. Це випливає зі слів першої заступниці міністра соціальної політики Дарини Марчак в ефірі телеканала “Еспресо” 31 травня.

“Солідарні пенсії будуть, це гарантія від держави. Але солідарні пенсії зазвичай у європейських країнах – це мінімальна гарантія, а якщо людина хоче собі високу пенсію, то вона здійснює накопичення протягом життя. Більше того, у Сполучених Штатах узагалі солідарних пенсій немає, кожна людина сама відповідає за те, який розмір пенсії в неї буде, скільки вона собі за життя накопичить, і це здійснюється, власне, за рахунок приватних накопичень”, – сказала вона.

Представниця Мінсоцполітики назвала складною ситуацію в українській економіці, де один платник податків забезпечує пенсію одному пенсіонеру, і дала кілька порад українцям.

“Перше – здійснювати накопичування на самого себе. Навіть поки немає ще накопичувальної обов’язкової системи, накопичувати на свій власний рахунок. Друге – обов’язково ми маємо розуміти, що ми маємо бути країною активного довголіття. Тобто ми маємо бути зацікавлені і маємо бути спроможні працювати так довго, як ми зможемо”, – заявила Марчак.

Вона зазначила, що загальний пенсійний вік в Україні коливається від 60 до 65 років.

“Часто ми маємо ситуацію, коли люди достроково виходять на пенсію. Але як суспільство ми маємо готуватися до того, що кожен із нас заробляє для себе на життя, є активним економічно, соціально – так довго, як можемо бути, і виходить на пенсію вже тоді, коли справді фізично не може себе забезпечувати”, – вважає Марчак.

Контекст

Згідно з даними Пенсійного фонду станом на квітень минулого року, в Україні пенсії отримувало 10,7 млн осіб. Середній розмір пенсії станом на 1 січня 2024 року становив 5385,25 грн, зазначили в Пенсійному фонді.

2020 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прогнозував, що до 2035 року пенсіонерів в Україні буде удвічі більше, ніж працездатного населення, і держава не зможе платити їм пенсії. 

Міністр фінансів України Сергій Марченко говорив 2021-го, що солідарна і накопичувальна пенсійні системи мають діяти в Україні разом і на той момент тривало обговорення моделі запуску накопичувального рівня.

За кілька місяців до початку повномасштабної війни РФ проти України, у грудні 2021 року, голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія повідомляв, що Верховна Рада 2022 року ухвалить пакет законопроєктів, що передбачають перехід на накопичувальну пенсійну систему. У листопаді 2022-го міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович сказала, що запровадження обов’язкового накопичувального рівня пенсійної системи планують після закінчення війни.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *