Польські фермери припинили блокування пункта пропуску “Угринів – Долгобичув”, ще два залишаються заблокованими – ДПСУ

Поляки й далі блокують кордон з Україною
Фото: dpsu.gov.ua (ілюстративне)

За минулу добу польські фермери не пропустили жодної вантажівки в бік Польщі в пунктах пропуску “Ягодин – Дорогуськ”, “Рава-Руська – Гребенне” та “Угринів – Долгобичув” на українсько-польському кордоні. Про це 16 квітня вранці повідомив “Укрінформу” речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

У бік України через “Угринів” протестувальники також не пропустили жодної автівки, через “Ягодин” пропускали на виїзд із Польщі вкрай малу кількість вантажівок за добу, розповів він. За минулий день таких було 70 попри те, що це найбільший інфраструктурний напрямок для перетину кордону вантажними автомобілями, зазначив Демченко. Цей пункт може пропускати приблизно 1400 вантажівок в обох напрямках.

Уранці на цих трьох заблокованих пунктах у чергах на території Польщі стояло приблизно 600 вантажівок. Руху легкових автомобілів і пасажирських автобусів не обмежували.

Також були черги на раніше розблокованих напрямках пунктів пропуску “Краковець – Корчова” і “Шегині – Медика” – там зранку стояло відповідно 900 і 450 вантажівок, повідомив речник ДПСУ. Однак на цих напрямках відбувався інтенсивний рух в обидва боки до пропускної спроможності кожного з пунктів пропуску.

Удень ДПСУ поінформувала у Facebook, що польські фермери припинили блокувати рух вантажівок перед пунктом пропуску “Угринів – Долгобичув”. Оформлення і пропускання вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюють у звичайному режимі, зазначили у Держприкордонслужбі. 

Львівська митниця також повідомила про розблокування пункту “Угринів”.

Контекст

У листопаді 2023 року в Польщі почали блокувати рух вантажівок у чотирьох КПП з України. До польських перевізників приєдналися місцеві аграрії, висунувши свої вимоги щодо ввезення українського зерна на територію Польщі.

У січні 2024 року польські перевізники й фермери досягли угоди з урядом і зупинили протест.

Але вже в лютому польська профспілка фермерів “Солідарність” знову почала блокувати рух. На сайті “Солідарності” анонсували, що акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня, планували блокувати всі прикордонні переходи між Польщею й Україною. Акції протесту фермерів тривали й після 10 березня.

27 березня у Варшаві відбулися переговори міністра сільського господарства Польщі Чеслава Сєкерського і глави Мінагрополітики України Миколи Сольського.

28 березня відбулася зустріч прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Варшаві. За підсумками зустрічі Туск заявив, що Київ і Варшава зробили “крок уперед” у питанні врегулювання експорту української сільгосппродукції в Євросоюз.

1 квітня у ДПСУ повідомляли, що поляки й далі обмежують рух вантажівок на двох пунктах (“Ягодин” і “Рава-Руська”). 10 квітня повідомляли, що заблоковано три пропускні пункти.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *