Питання щодо повернення чоловіків призовного віку в Україну мають вирішувати на рівні ЄС – уряд Польщі

Косіняк-Камиш заявив, що тривають переговори з Брюсселем щодо питання повернення українців
Фото: EPA

Питання продовження дозволів на проживання для молодих українців у Польщі було однією з тем на засіданні ради міністрів 30 квітня, повідомив віцепрем’єр-міністр Владислав Косіняк-Камиш. Його цитує Polskie Radio.

За словами польського віцепрем’єра, дуже важливо, “щоб це були рішення на європейському рівні”.

Косіняк-Камиш зазначив, що переговори між Києвом і Брюсселем на цю тему тривають.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна заявив, що країна не буде “захищати тих, хто намагається сховатися”. Він запевнив, що в такому випадку проситиме очільника МЗС Радослава Сікорського не продовжувати дозволи таким чоловікам на подальше перебування.

Він додав, що офіційної позиції щодо цього немає, тому що не було комунікації українського уряду з урядом Польщі.

Контекст

23 квітня стало відомо, що МЗС тимчасово зупинило всі консульські дії для громадян України призовного віку. У міністерстві уточнили, що консульські послуги відновлять із 18 травня – з урахуванням вимог нового закону про мобілізацію, який того дня набуде чинності. Документ передбачає, що для доступу до консульських послуг у повному обсязі громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мають оновити дані військового обліку. Механізм, як це зробити з-за кордону, зараз опрацьовують держоргани. Також 23 квітня Кабмін України заборонив пересилати паспорти військовозобов’язаним чоловікам за кордон.

У країнах ЄС ще не вирішили, чи повертати в Україну військовозобов’язаних українців, які перебувають на їхній території.

Київ не просив Варшаву допомогти повернути громадян України призовного віку, у яких спливає строк дії документів, котрі дають право перебувати в Польщі, зазначав посол України в Польщі Василь Зварич.

Рішення МЗС України тимчасово зупинити надання консульських послуг для військовозобов’язаних громадян не вплине на статус біженців у Німеччині, сказав офіційний представник міністерства внутрішніх справ ФРН Максиміліан Калль.

Влада Литви – президент Гітанас Науседа і прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте – підтримала ідею повернення військовозобов’язаних українців. 25 квітня міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявляв, що в Литві допускають допомогу Україні в поверненні чоловіків призовного віку, але механізми, як саме це робити, поки не готові.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *