Із Болгарії екстрадували ймовірного керівника злочинного угруповання, яке переправляло ухилянтів за кордон

Підозрюваного передали Україні
Фото: ssu.gov.ua

В Україну екстрадували з Болгарії жителя Запорізької області, якого підозрюють у налагодженні діяльності міжрегіональної злочинної організації з незаконних переправлень військовозобов’язаних для уникнення мобілізації. Про це 30 квітня повідомив Офіс генерального прокурора України.

За даними слідства, до складу угруповання, яке чоловік створив та очолив, усього входило восьмеро осіб. Вони налагодили механізм перетину держкордону чоловіками призовного віку за грошову винагороду на підставі підроблених документів, ідеться в повідомленні. Як зазначили в Офісі генпрокурора, вартість такої “послуги” сягала від $2,5 тис. до $6,5 тис. з однієї людини.

СБУ уточнює, що підозрюваний більше ніж два роки переховувався на території Євросоюзу. За даними слідства, він керував діяльністю угруповання віддалено. Ухилянтам надавали фіктивні меддовідки щодо непридатності до служби за станом здоров’я, а також дозволи на виїзд до тимчасово окупованої частини Запоріжжя під виглядом відвідування родичів.

За майже місяць протиправної діяльності угруповання слідство встановило приблизно 40 фактів незаконного переправлення ухилянтів, зазначили в Офісі генпрокурора. За підрахунками правоохоронців, за це угруповання отримало приблизно 9 млн грн.

Чоловіку інкримінують створення злочинної організації та керівництво нею, незаконне переправлення осіб через державний кордон України й підроблення офіційних документів (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 332, ч. 1, ч. 4 ст. 358 КК України). Екстрадиція відбулася 25 квітня, зараз підозрюваний перебуває під вартою.

Обвинувальні акти стосовно шістьох членів злочинного угруповання вже на судовому розгляді. Ще одного оголосили в розшук.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 6 лютого 2024 року – до 13 травня.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набуде чинності 18 травня. Закон має допомогти мобілізувати більше людей в армію.

В Офісі генпрокурора 29 квітня повідомили, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року за статтею Кримінального кодексу про ухилення від мобілізації в Україні відкрили 10,7 тис. кримінальних проваджень.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *