Окупанти викрали із Херсонської та Запорізької областей щонайменше 72 цивільних, їх вивезли до Сімферополя – правозахисники

Правозахисники зазначають, що рішення про тримання під вартою ухвалюють, зокрема, російські суди
Фото: ЕРА (архів)

Російські окупанти тримають в ув’язненні в анексованому Криму цивільних українців із тимчасово захоплених РФ територій Херсонської та Запорізької областей. Про це йдеться в моніторинговому огляді ситуації щодо прав людини у Криму за січень – березень 2024 року, який опублікувала Кримська правозахисна група (КПГ).

“Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну окупований Крим використовується російською владою для утримування цивільних громадян України, викрадених з окупованих із 2022 року територій, зокрема Херсонської та Запорізької областей. Зазвичай викрадених цивільних осіб утримують у СІЗО, створених після 2022 року в Сімферополі: СІЗО №2 та СІЗО №8″, – ідеться в повідомленні.

За даними правозахисників, викрадені українці стають фігурантами кримінальних справ або їх тримають без зв’язку з рідним й без надання їм правової допомоги та можливості повідомити своїх родичів про місце свого перебування.

“Кримінальні справи проти викрадених цивільних осіб, серед яких громадські активісти, волонтери та представники місцевої влади, розглядають “суди” в окупованому Криму, суди на території РФ (включно з військовими судами РФ) або “суди”, створені на окупованих територіях після 24 лютого 2022 року. За інформацією КПГ, окрім тортур, до цивільних осіб застосовують практику побиття на кожному пункті етапування з окупованого Криму до РФ”, – заявили в КПГ.

Правозахисники наголосили, що станом на березень 2024 року вони верифікували щонайменше 72 цивільних осіб, викрадених окупантами із Херсонської та Запорізької областей і вивезених до Сімферополя. Більшість із них знаходиться у СІЗО №2.

Правозахисники назвали імена кількох цивільних, викрадених із Херсонської й Запорізької областей:  Володимир Кривцун, Віталій Расторгуєв, Сергій Цигіпа, Артем Баранов, Ярослав Жук.

Контекст

Країна-агресор РФ розв’язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків. У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

У Генштабі ЗСУ повідомляли, що окупанти викрадають проукраїнськи налаштованих людей, змушують жителів Запорізької та Херсонської областей отримувати російські паспорти, а також залякують їх і обмежують у пересуваннях, затримують під надуманими приводами, відбирають житло, погрожують депортацією.

Генштаб ЗСУ також регулярно повідомляє про мародерство росіян, про примус вивчати російське законодавство й інші незаконні дії загарбників.

Окрім того, росіяни прослуховують населення на тимчасово окупованих територіях України, зазначали в Центрі нацспротиву при ЗСУ.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *