Міносвіти України запровадить спеціальні держіспити, щоб перевірити, чи “не використовують аспірантуру не за призначенням” ті, хто вступив на неї 2022 року

Цьогоріч в Україні скасували вступ на денну форму навчання в аспірантурі за контрактом
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

2024 року Міністерство освіти і науки України запроваджуватиме спеціальні державні іспити для тих, хто вступив на аспірантуру 2022 року. Про це заступник міністра Михайло Винницький сказав 25 червня в ефірі телемарафону, повідомило “Інтерфакс-Україна”.

“Ми цьогоріч запроваджуватимемо саме спеціальні державні іспити для тих, хто вступив у 2022 році, щоб перевірити, що вони справді продовжують своє навчання в аспірантурі, а не використовують аспірантуру не за призначенням”, – сказав він.

За словами Винницького, до 2022 року щорічно в аспірантуру вступало приблизно 7 тис. осіб, а 2022 року кількість вступників зросла до 15 тис.

Станом на сьогодні для участі в єдиному вступному іспиті (ЄВІ) для вступу в аспірантуру зареєструвалося 246 тис. осіб, із них 91 тис. – чоловіки 25–60 років, які мають ступінь магістра або спеціаліста.

Заступник міністра освіти повідомив, що цьогоріч вступ в аспірантуру денної форми буде можливий тільки на бюджет. Можливість навчатися за контрактом залишається на заочній/вечірній формі навчання, але вони, нагадує профільний портал “Освіта.ua”, не дають відтермінування від мобілізації. 

Серед держіспитів, які цьогоріч складатимуть аспіранти, котрі вступили 2022 року, буде єдиний державний залік з іноземної мови. Винницький додав, що складатимуть його в “жовтні – листопаді”.

Оновлені правила вступу в аспірантуру 2024 року оприлюднили на сайті Міністерства освіти і науки. Там зазначили, що правила змінюють, “щоб навчання в аспірантурі не перетворилося на корупційний інструмент уникнення мобілізації”.

Водночас у відомстві анонсували збільшення кількості бюджетних місць удвічі (із 3,2 тис. до 7 тис.), “щоб дати можливість всім, хто насправді бажає здобути ступінь доктора філософії (а не просто уникнути мобілізації через аспірантуру), це зробити з повною підтримкою від держави”.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *