Київські митники знайшли у посилці рідкісний зуб мамонта

Зуб хотіли переправити під виглядом металевого виробу
Фото: Київська митниця / Facebook

Київські митники запобігли незаконному пересиланню з України до Катару зуба мамонта, який був типовою твариною пізнього плейстоцену України (130–13 тис. років тому). Про це повідомила Київська митниця у Facebook.

Рідкісний палеонтологічний зразок відправник з Івано-Франківської області надіслав до Катару, задекларувавши як металевий виріб вартістю $50. Однак замість металевого предмета під час митного контролю міжнародної посилки митники виявили велику брилу неправильної форми. Для ідентифікації знахідки митники передали її на експертизу до Національного науково-природничого музею НАН України.

Як визначили експерти, це молярний зуб нижньої щелепи мамонта зі збереженими коренями. Такі зразки не часто зустрічаються й мають важливе наукове значення. Темний колір зуба вказує на перебування у вологому ґрунтовому середовищі.

Фото: Київська митниця / Facebook

Фото: Київська митниця / Facebook

Фото: Київська митниця / Facebook

Знахідки таких зубів цінні для дослідження видової різноманітності мамонтів у плейстоцені України, адже мамонти – типові тварини того періоду, зазначають у повідомленні. На думку експерта, зразок має культурну, наукову, музейну й освітню цінність, зокрема, його рекомендують занести до музейного фонду України.

Щодо відправника Київська митниця склала протокол про порушення митних правил. Палеонтологічні зразки вилучили.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *