Дуда підписав зміни до закону про допомогу українським біженцям у Польщі

Закон, зокрема, передбачає продовження до 30 вересня 2025 року легальності перебування в Польщі біженців з України
Фото: EPA (архів)

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни. Про це 10 червня повідомила пресслужба міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі.

Закон, зокрема, передбачає продовження до 30 вересня 2025 року легальності перебування в Польщі біженців з України, яким надано номер PESEL UKR, і це дасть їм змогу й надалі мати доступ до медичних послуг, сімейних і соціальних виплат.

Утім, фінансування проживання й харчування українців, які перебувають в особливо складній ситуації, буде можливим лише на підставі угоди з місцевим воєводою. Правила відшкодування витрат на проживання й харчування в центрах колективного розміщення змінять так, щоб вони “були ефективнішими, ніж зараз”.

Допомогу в розмірі 800 злотих (приблизно 8 тис. грн) отримуватимуть тільки діти, які відвідують польські шкільні й дошкільні заклади освіти. Учні зможуть безоплатно вивчати польську на додаткових заняттях упродовж 36 місяців. Ідеться про осіб, які розпочали навчання у 2022/2023 і 2023/2024 роках.

Окрім того, постанова скасовує одноразову грошову допомогу в розмірі 300 злотих.

За фотографію під час оформлення PESEL UKR відтепер доведеться платити самотужки. Підтвердження особи громадянина України, який претендує на номер PESEL, буде можливим тільки за наявності чинного закордонного паспорта.

Строк подання заяв на здобуття умовного права на ведення лікарської, стоматологічної, медичної й акушерської практики продовжили на чотири місяці.

Контекст

За даними ООН, зараз у Польщі нараховують приблизно 1 млн біженців, які покинули Україну через повномасштабне вторгнення РФ.

19 жовтня 2023 року Європейський союз продовжив тимчасовий захист для біженців з України до 4 березня 2025 року. Він забезпечує доступ до житла, право на роботу, медичну допомогу й освіту для дітей.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *