“Дія” стане продуктом із відкритим кодом – Федоров

“Дія” стане open-source продуктом
Фото: Дія / Facebook

Уряд ухвалив постанову, яка дає змогу відкрити код застосунку “Дія”. Про це повідомив 14 лютого в Telegram віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Увесь світ зосереджує увагу на open-source продуктах. Основна перевага – будь-який розробник із будь-якої точки світу зможе вивчити документацію й почати розробляти свої додаткові сервіси або мікросервіси, які підходитимуть до застосунку”, – написав він.

За словами міністра, з відкритим кодом і документацією Україна зможе швидко експортувати “Дію” в інші країни. Він підкреслив, що open-source продукти означають прозорість, що також буде добрим сигналом для партнерів України.

“Топові світові продукти працюють на відкритому коді. Наприклад, естонський застосунок X-Road – на його основі ми побудували систему “Трембіта”, яка відповідає за швидкий обмін даними між реєстрами. Також IT-спільнота зможе зрозуміти, як працює “Дія”, проаналізувати код та особливості архітектури застосунку. А ще розробники зможуть запропонувати зміни чи покращення, які розгляне наша команда”, – написав Федоров.

Він наголосив, що після відкриття коду ніхто не зможе дістати доступ до реєстрів та особливостей шифрування “Дії”.

Контекст

“Дія” – електронний сервіс державних послуг, створений Міністерством цифрової трансформації України, його запустили 6 лютого 2020 року. До нього входять однойменний мобільний застосунок і портал із публічними послугами.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *