Польські фермери почали протест ще на двох пунктах пропуску і знову заблокували “Шегині” – ДПСУ

Протестувальники заявили, що будуть пропускати по одній – три вантажівки на годину
Фото: EPA

Польські фермери 12 лютого розпочали акції протесту ще на двох пунктах пропуску і знову заблокували “Шегині”. Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

О 10.10 розпочалися акції протесту польських фермерів неподалік пункту пропуску “Зосин”. Протестувальники мають намір пропускати по три вантажівки на годину. Легкові автомобілі, автобуси, транспортні засоби з гуманітарною допомогою, а також транспортні засоби до 3,5 тонни в обох напрямках оформлюватимуть у звичайному режимі.

Також заблоковано рух біля пункту пропуску “Долгобичув”. Учасники акції протесту мають намір пропускати по дві вантажівки на годину в обидва напрямки.

Окрім цього, поновлено блокування на напрямку пунктів пропуску “Медика – Шегині”. Планують пропускати по одній вантажівці на годину. На пропуск легкового автотранспорту й автобусів акцію протесту поширювати не будуть.

Контекст

Із 6 листопада 2023 року польські перевізники блокували рух вантажівок у чотирьох пунктах пропуску на українсько-польському кордоні: “Ягодин – Дорогуськ”, “Краківець – Корчова”, “Рава-Руська – Гребенне” й “Шегині – Медика”. Вони вимагали відновлення системи дозволів або квот для українського транспорту. 23 листопада до них приєдналися польські аграрії в пункті пропуску “Шегині – Медика”, висунувши свої вимоги щодо ввезення українського зерна на територію Польщі.

У січні 2024 року польські фермери й перевізники досягли угоди з урядом і зупинили протест до 1 березня.

Але 9 лютого польська профспілка фермерів “Солідарність” знову повністю заблокувала рух біля пункту пропуску “Медика” навпроти українського КПП “Шегині”. Причиною організатори називали невиконання їхніх вимог з обмеження експорту харчових продуктів і сільськогосподарської сировини з України. 10 лютого пункт пропуску розблокували.

Окрім того, члени профспілки мають намір заважати залізничним перевезенням агропродукції з України, повідомила Державна митна служба України.

11 лютого в соцмережах з’явилося відео з українським зерном, яке протестувальники висипали з однієї з фур на дорогу біля кордону з Україною в Дорогуську. Один із протестувальників, власник логістичної компанії Rafał Mekler Transport Рафал Меклер написав у Facebook, що “полякам доводиться брати справу у свої руки”, бо їх нібито не чує Євросоюз. Правоохоронці Польщі ведуть розслідування.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *