ТЦК не переросли радянські військкомати, кількість грубих порушень в Одеській і Закарпатській областях є критичною – нардеп

Люди, які здійснюють контроль і нагляд, вважають, що мета, яку переслідують ТЦК, “виправдовує засоби”, зазначив Рахманін
Фото: rada.gov.ua

Нардеп від “Голосу”, член оборонного комітету Верховної Ради Сергій Рахманін вважає, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки в Україні не переросли радянські військкомати “в повному розумінні цього слова”. Про це він сказав в інтерв’ю “Українській правді”, опублікованому 19 вересня.

За перші вісім місяців 2024 року омбудсмену України надіслали понад 1,6 тис. звернень громадян про порушення їхніх прав працівниками ТЦК та СП, водночас за весь 2023 рік їхня загальна кількість – майже втричі менша, писала УП на початку вересня.

“Один високопосадовець із цієї системи сказав: “Я стою перед дилемою: я отримаю по голові, якщо буду порушувати права громадян, і я отримую по голові, якщо я не виконаю план. Хай краще мене б’ють по голові за те, що я порушую права, ніж я завалю план”, – повідомив Рахманін в інтерв’ю УП.

За його словами, є грубі приклади порушень, і вони “не досліджуються відповідними органами” й “не доводяться до рішень, які мали б випливати з українського законодавства”.

“Є щонайменше два регіони – Одеська область і Закарпаття, – де кількість таких порушень є критичною. Вони не єдині, але найбільша кількість звернень і скарг припадає саме на них”, – поінформував член оборонного комітету Ради.

Рахманін зазначив, що люди, які здійснюють контроль і нагляд, вважають, що “мета, яку переслідують ТЦК, виправдовує засоби”.

Він вважає, що це помилкова думка, оскільки “кожен приклад грубого порушення закону не збільшує обороноздатність країни, а зменшує її”.

“ТЦК не переросли радянські військкомати у повному розумінні цього слова. Вони не є сучасними, гнучкими, демократичними органами. Це органи військового управління, які сприймають своє завдання вкрай спрощено: є план, який треба виконати, засоби не мають значення”, – зазначив Рахманін.

Нардеп переконаний, що на ситуацію з порушеннями у ТЦК має реагувати Рада нацбезпеки і оборони, яка “зараз практично цим не займається”.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Останнього разу їхню дію продовжили з 12 серпня 2024 року на 90 діб.

На початку вересня омбудсмен України Дмитро Лубінець повідомив, що в Закарпатській області зросла кількість звернень до правозахисників щодо дій працівників військкоматів. Водночас, за його словами, не всі скарги українців на ТЦК та СП підтверджуються.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *