Український інститут нацпам’яті попросив експертну комісію уточнити свій висновок щодо Булгакова

У Києві є пам’ятник Булгакову
Фото: wikipedia.org

Експертна комісія Українського інституту національної пам’яті (УІНП), яка визнала пам’ятники письменнику Михайлові Булгакову й топоніми на його честь виявом імперської політики РФ, має ще раз проаналізувати це питання. Про це 12 квітня проінформував сайт інституту.

“Український інститут національної пам’яті звернувся до експертної комісії УІНП із проханням додатково проаналізувати й уточнити фаховий висновок щодо належності об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики”, – ідеться в повідомленні.

В УІНП зазначили, що 11 квітня його керівник Антон Дробович зустрічався з головою експертної комісії Віктором Брехуненком і порушив “питання результатів роботи комісії за шість місяців, процедури опрацювання запитів і підготовки висновків, а також комунікаційні питання”. 

“Голова […] звернув увагу на оприлюднені критичні зауваження до деяких висновків комісії. Зокрема, попросив комісію розглянути позицію та зауваження Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві щодо фахового висновку експертної комісії на тему належності об’єктів, присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики, і за необхідності уточнити висновок”, – ідеться в релізі.

В інституті зазначили, що визнання чи невизнання об’єктів, повʼязаних із Булгаковим, “символікою російської імперської політики” не є “забороною Булгакова”. Отже, висновок комісії стосовно Булгакова не є настановою до закриття Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві.

Водночас інститут зауважує, що якщо підтвердиться зневажливе ставлення письменника до українського державотворення, ідеї незалежної Української республіки, порушать питання подальшої нормалізації його постаті в публічному просторі.

Інститут закликав громадськість розділяти питання уславлення в публічному просторі та доступу до результатів творчої діяльності.

Контекст

3 квітня УІНП опублікував висновок експертної комісії. У ньому наголошували, що пам’ятники, назви юридичних осіб, географічні й інші об’єкти, пов’язані з Булгаковим, треба розцінювати як такі, що містять символіку імперської політики Росії. Експерти інституту зазначили, що Булгаков був “затятим українофобом” й “імперцем за світоглядом”.

У висновку йшлося, що Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість безпосередньо пов’язана із “глорифікацією російської імперської політики й неприхованою українофобією”.

8 квітня Літературно-меморіальний музей Булгакова розкритикував висновки експертної комісії УІНП, заявивши, що в них є маніпуляції й фактологічні помилки.

Автори публікації, зокрема, заперечують, що сім’я Булгакова не визнавала української мови. Вони зазначають, що в одному з листів до нареченої батько Булгакова пише українською: “Голубонько моя кохана!”. Окрім того, співробітники музею вважають, що вісім із дев’яти підписантів висновку не мають фаху, релевантного темі дослідження, тому в них немає відповідної компетенції.

У Києві на Андріївському узвозі є пам’ятник Булгакову.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *