Українських учнів навчатимуть прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією

Для учнів 5–11 класів розроблено спеціальний навчальний урок
Фото надала АІЦО

Українська Асоціація інноваційної та цифрової освіти (АІЦО) розпочинає за підтримки Ради Європи реалізовувати масштабний проєкт навчання українських учнів прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією (ЄСХ). Про це асоціація проінформувала 22 квітня видання “ГОРДОН”.

Проєкт реалізують разом з офісом українського омбудсмена у межах іншого проєкту – “Посилення соціального захисту в Україні”.

“Поінформований – значить, озброєний”. Цей відомий вислів наразі актуальний для українців, адже у повсякденному житті права та свободи людини в Україні часто порушуються, тому їх потрібно не тільки знати, а й уміти відстоювати з дитинства. […] На меті проєкту – формування у здобувачів освіти обізнаності у своїх соціальних правах, закріплених у ЄСХ, формування первинних навичок захисту своїх прав та залучення до правозахисної діяльності, спрямованої на імплементацію європейських соціальних стандартів в Україні”, – зазначили в асоціації.

Асоціація інноваційної та цифрової освіти є партнером Міністерства освіти і науки України.

“Фахівцями асоціації для учнів 5–11 класів розроблено спеціальний навчальний урок, який отримав офіційний гриф Міністерства освіти і науки України для можливості викладання у закладах освіти, а для вчителів, що проводитимуть цей урок, розроблено курс підвищення кваліфікації. […] Урок уже почали впроваджувати у школах із квітня 2024 року”, – підкреслили в АІЦО.

Гасло проєкту звучить так: “Українці знатимуть свої права зі школи”.

В асоціації перерахували навички та вміння, яких навчатимуть дітей:

  • сформувати в учнів навички та вміння користуватися своїми соціальними правами, захищеними ЄСХ, з огляду на їхні інтереси, здібності й цінності;
  • використовувати національні та європейські механізми забезпечення своїх соціальних прав;
  • об’єктивно аналізувати і критично оцінювати зміни в законодавстві України;
  • розглядати й обмірковувати свої цінності, грамотно розставляти пріоритети в навчанні, кар’єрі й особистому житті;
  • розглядати можливості здобуття юридичної освіти та перспективи залученості до правозахисної діяльності.

“У межах уроку підійматимуться такі теми: соціальні права дитини, соціальні права сімей, право на освіту, трудові права дітей, права дітей з уразливих категорій. Кожне заняття триває урок (одну академічну годину) і має інформаційну та практичну складову. До кожної теми дібрані практичні завдання”, – пояснили в асоціації.

Проєкт має охопити всі регіони України, навчати планують 10 тис. учнів і 3 тис. учителів, зазначив глава офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак.

“Даний проєкт став першим кроком у рамках глобальної ініціативи ментальної та культурної трансформації українців до демократичних цінностей, яку ми ініціювали спільно з офісом омбудсмена України. Наразі ми готуємо багато потужних заходів, які дозволять громадянам нашої країни підвищити власні навички з медіаграмотності, вільно оволодіти іноземними мовами, використовувати тільки легальний аудіо- та відеоконтент, сформувати нульову толерантність до корупції тощо”, – зазначила виконавча директорка АІЦО Марія Богуслав.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *