У СБУ заявили про “чітку співпрацю” адміністрації Telegram з Роскомнаглядом і ФСБ Росії

Telegram створює низку загроз безпеці України, заявляли в ГУР
Фото: ЕРА

Дії адміністрації Telegram свідчать про те, що платформа виконує вимоги спецслужб країни-агресора Росії, заявив 28 березня на “Kyiv Stratcom Forum 2024: Як комунікувати нові виклики перед Україною і світом (стратегія на майбутнє)” представник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко. Його цитує “Детектор медіа”.

Мельниченко назвав три проблеми з Telegram, одна з них – “висока ймовірність” того, що сервери розміщено “в більшості на території РФ”.

“Друга проблема – це те, що власник і команда розробників є громадянами РФ, попри те, що вони набули ще низки інших громадянств. І третя проблема: ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Telegram з “Роскомнадзором” і ФСБ, оскільки коли потрібно ФСБ блокувати будь-які Telegram-канали на території РФ – у Дагестані, у Башкирії, просто канали російської опозиції, – Telegram моментально виконує ці вказівки”, – сказав представник СБУ.

За його словами, Telegram, TikTok і соцмережа Х “не розуміють масштабів діяльності російських спецслужб і масштабів їх використання”.

“Росіяни дійсно створили окремі підрозділи в усіх спецслужбах, які займаються саме інформаційним впливом з використанням основних платформ. Це тисячі акаунтів, і при цьому це не відкрита діяльність, як у випадку з російськими пропагандистами, а діяльність із проведення інформаційних операцій. Це акаунти нібито українських громадян, європейців, псевдожурналістів тощо. Якихось критеріїв єдиної боротьби із їхньою діяльністю в цих платформ немає. Ба більше, вони не мають такого бажання, оскільки їхня задача – заробляти гроші, а не допомагати Україні протидіяти дезінформації й інформаційним операціям росіян”, – пояснив Мельниченко.

Він підкреслив, що СБУ “іноді вдається за допомогою різних методів заблокувати частину” з таких ресурсів.

“Тут основна проблема в тому, що Telegram не дослуховується до прохань Української держави так, як дослуховується до прохань російської держави. […] Комунікація з ними є, але вона, по суті, є безрезультатною, на відміну від того ж ТікТок, який, у принципі, реагує”, – зазначив Мельниченко.

Контекст

Telegram – зашифрований месенджер, який з’явився 2013 року. Його запустив росіянин Павло Дуров, який до того заснував нині заборонену в Україні соцмережу “ВКонтакте”.

Платформа Telegram створює низку загроз безпеці України, заявили в ГУР у лютому 2024 року.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *