У МВС України розповіли, скільки людей зареєструвалося в Єдиному реєстрі зброї за рік його роботи

Найпопулярнішими видами зброї на руках у громадян є мисливська, гладкоствольна і травматична
Фото: depositphotos.com

Єдиний реєстр зброї за перший рік його роботи було наповнено десь на 60%, і темпи його наповнення вищі, ніж очікували в Міністерстві внутрішніх справ. Про це розповів 25 червня в ефірі телемарафону заступник глави МВС Леонід Тимченко, повідомив “Укрінформ”.

За його словами, загалом на території України офіційно приблизно 700 тис. власників зброї, а у ЄРЗ зараз зареєстровано або перебуває на обліку 450 тис. людей.

Він зазначив, що в міністерстві розраховували, що на реєстрацію всіх громадян, які мають дозвіл на зброю, потрібно три роки.

“Ми розрахували, що приблизно за перший рік у нас буде 40% наповнення, і далі таким чином ми будемо рухатися до 100%. Сьогодні ми можемо говорити в абсолютних цифрах, що ми вже дійшли до 60% наповнення реєстру… Тобто близько 60% [власників зброї] тим чи іншим способом вже зайшли у реєстр, отримали інформацію і є облікованими безпосередньо у цьому реєстрі”, – заявив Тимченко.

Він зазначив, що в реєстрі станом на сьогодні обліковано 650 тис. одиниць зброї. Загалом, відповідно до даних Нацполіції, у людей на руках обліковано 950 тис. одиниць зброї.

Тимченко поінформував, що найпопулярнішими видами зброї на руках у громадян є мисливська, гладкоствольна і травматична. “Це те, що було й у мирний час, у принципі”, – пояснив він.

Заступник глави МВС сказав, що відсоток тих, хто в Україні хоче дістати дозвіл на зброю, зростає щомісяця. Відповідаючи на запитання щодо ситуації із незареєстрованою зброєю в Україні, він пояснив, що у цьому випадку говорити про якісь цифри неможливо.

“Такої зброї стає все більше, це об’єктивно. Бо зброї є велика кількість безпосередньо у місцях, де ведуться бойові дії. І, звичайно, Нацполіція працює над тим, щоб ця зброя не потрапляла у мирні місця”, – додав Тимченко.

Контекст

Питання легалізації обігу зброї в Україні обговорювали кілька років. 2019 року президент України Володимир Зеленський називав такий крок передчасним, у березні 2021-го Верховна Рада відхилила два законопроєкти про обіг зброї.

23 лютого 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю.

У травні Зеленський сказав, що на руках в українців мільйони одиниць зброї, її обіг – питання діалогу й дискусій.

Того самого місяця Мінцифри спільно з МВС України в застосунку “Дія” запустили опитування про обіг вогнепальної зброї серед цивільного населення. Результати опитування засвідчили: приблизно 59% респондентів – за дозвіл на носіння зброї для особистого захисту.

Колишній міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський обіцяв, що реєстр зброї почне працювати в Україні навесні 2022 року. Він називав це питання пріоритетним для себе. Пізніше в МВС обіцяли запустити реєстр у жовтні. Повідомляли, що він “наразі в дослідній експлуатації – тестують процедури й процеси, автоматизовані системою”.

Єдиний реєстр зброї почав роботу в Україні з 23 червня 2023 року.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *