У Києві презентували бачення відродження Маріуполя

Над проєктом відбудови Маріуполя працювало чотири архітектурні команди
Фото: remariupol.com

Акцент на інноваціях і сучасних технологіях, однак зі збереженням пам’яті – таким експерти бачать відроджений Маріуполь після деокупації, повідомила пресслужба проєкту “Маріуполь Реборн”. Своє бачення в Києві в межах воркшопу “Візія Маріуполя 2040. Моделювання економічного відновлення” презентували народні депутати України, представники бізнесу, влади, науковці, представники польських міст Гданська та Вроцлава.

“Наразі немає чіткої відповіді, якою має бути нова модель економічного розвитку Маріуполя. Вона має бути диверсифікованою. Також нам важливо зберегти промисловий потенціал міста й піти шляхом “зеленої” металургії, а також розкрити морський потенціал Маріуполя. Для цього шукаємо найкращу експертизу й нові вектори економічного відновлення”, – зазначив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Під час воркшопу презентували об’єднану урбаністичну візію. Над проєктом відбудови Маріуполя працювало чотири архітектурні команди.

“Маріуполь – полікультурне місто з насиченою історією і складною спадщиною. Віднайти його множинні ідентичності й гармонійно проявити їх у міському просторі – одна з головних задач реконструкції. Чотири архітектурні команди були об’єднані в єдину для осмислення й аналізу попередніх напрацювань і подальшого формування єдиної стратегії відбудови. Кожна з команд відповідала за окремий шар дослідження і проєктування. Усі рішення стратегії приймалися за результатами спільних обговорень, у тому числі – з маріупольцями, які зараз проживають в інших містах України”, – розповів співзасновник архітектурної команди RO3KVIT Фулко Трефферс.

В об’єднаній візії йдеться, зокрема, про те, що історичний центр міста відновлюватимуть із ретельною реконструкцією будівель, які можна відновити, та обережною інтеграцією сучасної забудови. Безпековий компонент архітектори пропонують втілювати за допомогою широкої мережі укриттів і зменшення шляхів евакуації. Для цього пропонують використовувати забудову не вище ніж шість поверхів. А першочерговим завданням буде розмінування, маркування безпечних пішохідних маршрутів і відновлення мережі громадського транспорту.

Директорка з комунікацій СКМ, членкиня наглядової ради ГО “Маріуполь.Реборн” Наталія Ємченко наголосила, що велику роль у питаннях відбудови треба відвести ветераноцентричності.

“Після закінчення служби саме участь у відбудові може стати для військових наступною великою справою. І ми, бізнес, роботодавці, маємо адаптувати себе до повернення людей із військовим досвідом. Бути готовими конкурувати за них і по максимуму залучати їхні вміння та знання. І не тільки бізнес, а й громади. Маріуполь свого часу вирішив стати містом, яке запрошує до себе переселенців, і виграв – у місто приїхало 100 тис. переселенців, і це дало потужний поштовх до зростання. Те саме буде з громадами, які вирішать бути ветераноцентричними. Це певний виклик, але вони виграють від цього”, – сказала вона.

Учасники обговорення запропонували модернізувати наявні лікарні, привести їх до вимог сучасності й інклюзивності. А також закласти передумови до будівництва медичного кампусу та реабілітаційних центрів. Повернення людей мають забезпечити створення широкої мережі освітніх центрів і робочих місць. Зараз тривають дискусії, як відновлювати промислові анклави.

Проєкт “Маріуполь Реборн” реалізує Маріупольська міськрада за інвестиційної підтримки СКМ Ріната Ахметова.

Контекст

Російські війська оточили Маріуполь у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого 2022 року. З початку березня місто було у блокаді, з другої половини травня – в окупації.

До повномасштабного вторгнення в місті проживало 530 тис. осіб. Офіційно зафіксовано загибель 11,3 тис. жителів міста, але захисники Маріуполя й українські правоохоронці впевнені, що кількість загиблих мирних жителів значно більша.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *