У “Дії” будуть доступні медичні дані пацієнта

Функціонал особистого кабінету пацієнта буде розширено, розповіли в МОЗ України
Фото: Міністерство цифрової трансформації України / Facebook (ілюстративне)

Кабмін України на засіданні 28 червня ухвалив постанову, яка дасть пацієнтам можливість самостійно взаємодіяти з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ). Про це поінформував пресцентр МОЗ.

Зазначають, що рішенням уряду в ЕСОЗ запроваджують особистий кабінет пацієнта.

Це дасть змогу обрати сімейного лікаря, укласти або розірвати декларацію, керувати своїми персональними даними в разі, наприклад, зміни паспортних даних чи номера телефону, розповів глава МОЗ Віктор Ляшко.

“Плануємо, що згодом функціонал особистого кабінету пацієнта буде розширено відповідно до потреб пацієнтів”, – додав міністр.

У відомстві наголосили, що доступ буде забезпечено, зокрема, через мобільний застосунок “Дія”. Пацієнт зможе увійти в ЕСОЗ, використавши власний електронний підпис.

Як вказали в Мінцифри, на першому етапі в “Дії” користувачі зможуть:

  • зареєструвати себе як пацієнта в ЕСОЗ;
  • подавати декларації про вибір лікаря: сімейного лікаря, терапевта чи педіатра;
  • переглядати раніше подані декларації, а за потреби припинити дію декларації з попереднім лікарем;
  • змінити свої персональні дані, які є в центральній базі даних ЕСОЗ.

Контекст

“Дія” – електронний сервіс державних послуг, створений Міністерством цифрової трансформації України, його запустили 6 лютого 2020 року. До нього входять однойменний мобільний застосунок і портал із публічними послугами.

Електронна система охорони здоров’я є двокомпонентною системою – складається із центральної бази даних та електронних медичних інформаційних систем, розповіли в МОЗ. Там зазначили, що запуск функціональних можливостей особистого кабінету пацієнта передбачає, що він тепер матиме доступ до власних персональних даних, які зберігаються у центральній базі даних ЕСОЗ.

“Наразі реалізується перший етап впровадження особистого кабінету пацієнта. Надалі будуть з’являтися нові можливості й електронні сервіси для того, щоб українці, незалежно від регіону чи закладу охорони здоров’я, могли безперешкодно користуватися електронними послугами у сфері охорони здоров’я”, – поінформували у відомстві.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *