В Україні хочуть суттєво підвищити штрафи для водіїв і забирати права за непропуск “швидкої”. Законопроєкт зареєстрували Безугла і Третьякова

Посилення відповідальності за ненадання переваги в русі спеціальним автомобілям може збільшити профілактику таких правопорушень, вважають автори
Фото: depositphotos.com

У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону №11111 про посилення відповідальності за ненадання переваги в русі транспортним засобам, які мають на це право. Авторами проєкту є нардепки від “Слуги народу” Галина Третьякова, Мар’яна Безугла та Ольга Василевська-Смаглюк, його внесено в парламент 22 березня. 

Проєкт пропонує встановити, що ненадання переваги в русі машинам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, що рухаються з увімкненими мигалками або сиренами, веде до штрафу у розмірі 100–150 мінімумів доходів громадян (від 17 тис. до 25,5 тис. грн) та позбавлення водійських прав на строк від шести місяців до одного року.

Таке саме покарання передбачене за ненадання переваги маршрутним транспортним засобам, зокрема таким, що перевозять групи дітей, зокрема порушення правил руху і зупинення на смузі для маршрутних транспортних засобів, а так само порушення правил зупинення, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху.

Ці самі порушення, що створили або могли створити загрозу життю та/або здоров’ю людей, згідно із проєктом, ведуть до накладення штрафу в розмірі від 34 тис. до 51 тис. грн і позбавлення прав на строк від п’яти до 10 років.

“Наразі штраф за ненадання переваги в русі спеціальним автомобілям… становить 680 грн, що не відповідає можливій шкоді, завданій зазначеним правопорушенням”, – підкреслюють автори документа.

Вони додають, що в Україні заплановано вдосконалення системи екстреної медичної допомоги для цілодобового надання допомоги протягом 10 хвилин після виклику в місті та 20 хвилин – поза містом. Також важливо вирішити питання щодо своєчасного прибуття машин пожежної охорони, поліції тощо.

“Також слід зазначити, що, відповідно до практики регулювання питання щодо надання переваги безперешкодного проїзду спеціальному транспорту, яка склалася у США та країнах ЄС, вбачається високий рівень захисту зазначених правил. Так, у США в залежності від штату штраф за рух повз шкільний автобус з увімкненим сигналом складає від $700, а проїзд перехрестя на червоне світло світлофора або розворот у невідповідному місці, що може бути причиною дорожньо-транспортної пригоди, у свою чергу складає від $550”, – ідеться в пояснювальній записці.

Окрім того, посилення відповідальності за ненадання переваги в русі спеціальним автомобілям з увімкненими сиренами або мигалками надасть можливість збільшити профілактику зазначених правопорушень, додають у документі.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *