Міністерство охорони здоров’я розповіло про результати перевірки 10 київських військово-лікарських комісій

Перевірки ВЛК анонсували у вересні 2023 року
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

У Києві перевірили 10 позаштатних військово-лікарських комісій (ВЛК) при територіальних центрах комплектування (ТЦК), поінформувало 27 березня Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України.

Перевірки проводили щодо організації роботи ВЛК, і за їх підсумками “було виявлено низку питань, які необхідно пропрацювати для удосконалення роботи”, зазначили в МОЗ.

Серед питань, які виникли у процесі перевірки, зокрема, були такі:

  • черги з військовозобов’язаних є досі, подекуди вони “живі” й “хаотичні”;
  • комісії мають не оптимальний графік роботи, “здебільшого з 8.00–9.00 до 14.30–16.00 у будні”;
  • деяких пацієнтів лікарі скеровували на дообстеження без погодження з головою ВЛК;
  • у лікарів, які працюють у ВЛК нещодавно, виникали труднощі з “встановленням певних діагнозів”;
  • трапляються недоліки у веденні документації;
  • забагато паперових документів із “перенесенням однакових відомостей з документа в документ”;
  • виявлено одночасні огляди військовозобов’язаних у спільному кабінеті (хірург, дерматолог, офтальмолог);
  • “у багатьох комісіях” одночасно оглядають приписників і військовозобов’язаних, що “зумовлює додаткове навантаження”.

“Рекомендації щодо оптимізації подальшої роботи ВЛК направлені до Київської міської військової адміністрації, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, медичних закладів”, – підкреслили в МОЗ.

Контекст

2023 року після повідомлень у соцмережах про черги на ВЛК (військовослужбовці розповідали, що поранені без кінцівок стоять у черзі по довідку по кілька годин і навіть по три тижні) в Україні оголосили про плани цифровізувати процеси її проходження. Після цього було запущено електронні черги на ВЛК і – в пілотному режимі – електронний документообіг між військовими частинами й госпіталями.

У лютому правоохоронці повідомили про підозру в отриманні неправомірної вигоди заступника голови Центральної військово-лікарської комісії Медичних сил Збройних сил України. За даними слідства, він організував схему отримання хабарів посадовими особами комісії за видавання довідок військовозобов’язаним про непридатність до служби для виїзду за кордон. Після цього випадку у Верховній Раді закликали переглянути рішення ВЛК за останні пів року.

14 серпня президент України Володимир Зеленський анонсував рішення щодо неякісної роботи ВЛК. 25 серпня на той час заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила про рішення Кабінету Міністрів ввести електронний документообіг під час і після проходження ВЛК.

12 вересня Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) щодо перевірки військово-лікарських комісій.

РНБО 30 серпня ініціювала перевірку рішень ВЛК про інвалідність і непридатність до військової служби, які було ухвалено із 24 лютого 2022 року і які можуть бути пов’язані з корупційними порушеннями.

29 жовтня департамент стратегічних розслідувань Нацполіції повідомив на запит hromadske, що Нацполіція за дев’ять місяців 2023 року передала до суду 30 проваджень стосовно службовців і працівників військкоматів, а також голів і членів ВЛК.

Про те, що МОЗ розпочинає перевірку ВЛК у Києві, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомляв 4 березня 2024 року у Facebook.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *