Ткаченко заявив, що розраховує на повернення скіфського золота в Україну найближчим часом

Скіфське золото, яке зберігають у Нідерландах із 2014 року, незабаром може повернутися в Україну. Про це 11 червня сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону, який транслював телеканал “Рада”.

Міністр відповів на запитання, чи планують везти колекцію цінностей в Україну до закінчення бойових дій.

“Безперечно, ми маємо повернути його в Україну. Там залишилися деякі технічні питання, які ми спільно опрацьовуємо з Міністерством юстиції. Я сподіваюся, що це станеться скоріше, ніж пізніше. Ми спілкувалися з Мін’юстом буквально перед вихідними, вони зараз у контакті з тим музеєм, у якому знаходиться колекція скіфського золота. Якщо буде вирішено одне технічне питання, я думаю, це питання тижнів”, – сказав він.

За словами Ткаченка, золото передадуть у Національний історичний музей, а вже після цього вирішуватимуть питання, виставляти його на виставці чи передавати на зберігання.

“Це не просто важливий кейс, який має майже 10-річну історію, але це важливе підґрунтя для того, щоб ми повертали всі колекції, пограбовані росіянами під час широкомасштабної війни”, – додав міністр.

Контекст:

На початку 2014 року в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі відбувалася виставка “Крим: золото і таємниці Чорного моря”. Експонати для неї надали київський і кримський музеї.

Після анексії Криму 2014 року свої права на експонати колекції скіфського золота заявили і Київ, і підконтрольна Москві “влада” Криму.

У вересні 2014 року в Україну повернули 19 експонатів виставки – ту частину колекції, яку до експозиції зберігали в Музеї історичних коштовностей у Києві, решта 565 предметів залишилися в Нідерландах. Їх амстердамський музей вирішив не передавати Україні до рішення суду або угоди між сторонами.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення повернути Україні скіфське золото і зобов’язав українську сторону виплатити Музею Алларда Пірсона за зберігання артефактів €111 тис. Представники кримських музеїв заявили, що “розчаровані та шоковані” результатом справи, й оскаржили рішення.

У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію скіфського золота, повністю відхиливши апеляційну скаргу окупаційної влади Криму, яка заявляла права на колекцію артефактів.

24 січня 2022 року музеї тимчасово окупованого РФ Криму надіслали у Верховний суд Нідерландів касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама про передання Україні колекції скіфського золота. У МЗС України заявили, що країна готова захищати свої інтереси в суді.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів постановив повернути скіфське золото із Криму Україні, відхиливши апеляцію російської сторони від імені музеїв Криму на рішення суду на користь України, ухвалене 2021 року. “Рішення Верховного суду поклало край цьому спору. Музей Алларда Пірсона має передати художні цінності державі Україна, а не музеям Криму”, – ідеться в повідомленні суду.

Марія НІКОЛАЄНКО
журналістка

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *