Польські перевізники хочуть відновити блокаду пункту пропуску “Медика – Шегині”

Польські перевізники знову заблокують виїзд вантажівок з України
Фото: EPA

Польські перевізники заявили про поновлення блокади контрольно-пропускного пункту “Медика – Шегині” на кордоні з Україною. Про це повідомив власник логістичної компанії Rafał Mekler Transport Рафал Меклер у Facebook 11 січня.

“З “Медики” пішли фермери, до “Медики” повертаються перевізники”, – написав він і опублікував копію офіційного повідомлення про протест.

У документі йдеться, що акцію мають розпочати 15 січня о 9.00, вона триватиме до 15 березня. Мета акції – “привернути увагу до важкого стану польських транспортних компаній і загрози тисячам робочих місць”.

Перевізники вимагають повернути обмеження для вантажних автомобілів з України.

Блокування КПП “Медика – Шегині” припинили 6 січня.

Контекст

З 2 травня до 15 вересня 2023 року діяла заборона на вільне постачання української пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. Ембарго запровадили через те, що фермери з Польщі та інших країн виходили на акції протесту. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає у країнах і його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

15 вересня Єврокомісія скасувала заборону на ввезення української агропродукції. Як зазначили у Єврокомісії, Україна погодилася вжити заходів (включно, наприклад, із системою ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути стрибків ціни на зерно. Попри рішення Єврокомісії, Польща, Угорщина і Словаччина (до кінця року) в односторонньому порядку продовжили заборону імпорту українського зерна.

З листопада польські перевізники розпочали блокувати рух вантажівок у чотирьох пунктах пропуску на українсько-польському кордоні: “Ягодин – Дорогуськ”, “Краковець – Корчова”, “Рава-Руська – Гребенне” і “Шегині – Медика”. Вони вимагали відновлення системи дозволів чи квот для українського транспорту. 23 листопада до них приєдналися польські аграрії в пункті пропуску “Шегині – Медика”, висуваючи свої вимоги.

22 грудня від польської влади пролунало кілька обіцянок зняти блокаду кордону до кінця грудня. Заступник міністра інфраструктури Польщі Павел Ганцарж наголосив, що Польща сподівається деблокувати кордон ще 2023 року. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, зі свого боку, заявив про необхідність “відновити умови чесної конкуренції, щоб усі діставали вигоду від торгівлі й транспорту”.

23 грудня учасники акції протесту оголосили про тимчасове припинення блокади руху вантажівок у КПП “Медика – Шегині”. Проте вже 4 січня 2024 року блокування КПП відновили.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *