Петиція про бронювання водіїв міжнародних перевезень набрала 25 тис. підписів, Зеленський відповів

Автор петиції вважає, що відсутність бронювання для водіїв може призвести до транспортного колапсу
Фото: ЕРА

Електронна петиція на сайті президента України із закликом забронювати від мобілізації водіїв, які беруть участь у пасажирських і вантажних міжнародних перевезеннях, набрала необхідні для розгляду главою держави 25 тис. підписів менше ніж за два місяці. Про це йдеться в картці звернення.

“Прошу […] додати до списку осіб, що претендують на відтермінування від призову, водіїв, які здійснюють міжнародні пасажирські й вантажні перевезення і мають державну ліцензію на здійснення таких перевезень. Основним аргументом даної петиції є те, що якщо не включити дану правку до закону, то це може призвести до транспортного колапсу”, – написав автор Дмитро Карягін.

Петицію опублікували 3 травня, президент України Володимир Зеленський відповів на неї 25 червня, коли петицію підписало вже понад 25 тис. користувачів сайта.

“За Конституцією України захист суверенітету й територіальної цілісності України є справою всього українського народу; оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності й недоторканності покладаються на Збройні сили України; захист Вітчизни, незалежності й територіальної цілісності України є обов’язком громадян України; громадяни відбувають військову службу відповідно до закону”, – підкреслив глава держави.

Він нагадав, що в Україні після початку повномасштабного вторгнення Росії введено воєнний стан і оголошено загальну мобілізацію.

“Питання звільнення від призову на військову службу під час мобілізації окремої категорії військовозобов’язаних може вирішуватися виключно законом. З 18 травня 2024 року набрав чинності закон України від 11 квітня 2024 року, яким, зокрема, внесено зміни й до закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. […] Я звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням опрацювати порушені в електронній петиції питання та про результати їх розгляду поінформувати автора”, – ідеться у відповіді Зеленського.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 8 травня 2024 року – до 11 серпня.

Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, окрім особливих винятків.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня.

Раніше користувачі вже підтримували електронні петиції щодо бронювання. Наприклад, 4 червня з’явилося звернення із закликом забезпечити бронювання від мобілізації для всього особового складу Держслужби з надзвичайних ситуацій, воно набрало понад 30 тис. голосів менше ніж за місяць.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *