Офіс генпрокурора закінчив слідство у справі про незаконне збагачення одеського військкома

Борисов із літа 2023 року перебуває під вартою
Фото: Стас Юрченко / graty.me

Правоохоронні органи закінчили досудове розслідування щодо ексначальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, якого обвинувачують у незаконному збагаченні. Про це повідомив 15 квітня Офіс генерального прокурора України.

Пресслужба ОГПУ не називає прізвища, але, зважаючи на обставини справи, ідеться про Євгена Борисова.

Слідство констатувало, що підозрюваний за період перебування на посаді глави обласного центру комплектування придбав активів майже на 150 млн грн, не маючи відповідних законних доходів.

“Після повномасштабного вторгнення [Росії в Україну в лютому 2022 року] за його дорученням члени родини придбали в Іспанії об’єкти нерухомості й автомобілі преміумкласу. При цьому офіційний спільний дохід родини не покривав цих витрат”, – заявили в Офісі генпрокурора.

Правоохоронці поінформували захист Борисова про закінчення розслідування й дали доступ до матеріалів справи.

У повідомленні також зазначено, що факти неявки екскерівника Одеського ОТЦК та СП на службу перед затриманням і ухилення від військової служби виділено в окреме кримінальне провадження за ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 409 (самовільне залишення частини й ухилення від військової служби) Кримінального кодексу України, досудове розслідування щодо нього триває.

Контекст

За даними Офісу генпрокурора, у період дії воєнного стану члени сім’ї Борисова за його дорученням купили автомобілі преміумкласу й нерухомість в Іспанії на понад 151 млн грн. У ДБР уточнили, що військкома підозрюють у незаконному збагаченні на суму понад 188 млн грн. 25 липня його заарештували.

Державне бюро розслідувань України наводило список (неповний) майна, заарештованого у справі підозрюваного в незаконному збагаченні Борисова: будинок в Іспанії вартістю понад €4 млн загальною площею 857 м² на земельній ділянці 1530 м² у місті Марбелья провінції Малага; офісне приміщення за €500 тис. загальною площею 223,9 м² у тому самому іспанському місті; земельні ділянки загальною площею понад 2 га в Одеській області; два будинки в Одесі загальною площею понад 420 м²; домоволодіння в Одесі площею 78,5 га; дві квартири та 1/3 квартири в Одесі; автомобіль Toyota Land Cruiser 2023 року випуску; автомобіль Mercedes-Benz G 63 AMG 2022 року випуску; автомобіль Mercedes-Benz EQV 2022 року випуску; автомобіль Mercedes-Benz GLE 400 2021 року випуску; автомобіль Porsche Macan GTS 2016 року випуску; автомобіль Audi A6 1999 року випуску.

На тлі скандалу з Борисовим президент України Володимир Зеленський доручив перевірити військкомів у всіх регіонах України, “щоб вони не ганьбили нашу державу і пам’ять героїв, які гинуть на фронті”. Масові перевірки розпочали Національне агентство із питань запобігання корупції, ДБР, СБУ, Нацполіція. 27 липня Зеленський повідомив, що перевірка на завершальному етапі. За його словами, 11 областей уже “на особливому контролі” щодо цього. ДБР заявляло, що розслідує понад 100 кримінальних проваджень про зловживання у військкоматах, повідомили 21 липня в бюро.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *