На сайті Нацради України з питань телерадіомовлення є рекомендації не називати окупантів “орками”, “руснею” й “дебілами”

У проєкті документа зазначено, що “некоректна лексика” стосовно окупантів може сприяти загостренню бойових дій
Фото: ЕРА

На сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення опублікували проєкт пропозицій до критеріїв інформації, яка розпалює ненависть і ворожнечу, і в ньому пропонують не називати російських окупантів такими словами, як “чмоні”, “орки”, “русня” й “дебіли”. На це 22 травня звернув увагу в Telegram блогер Олег Шарп.

“Висловлювання в медіа, що направлені на знецінення ворога, зокрема військовослужбовців (-иць) ЗС РФ. Наприклад: “чмоні”, “орки”, “русня / галіма русня / клята русня”, “русня, яка не вміє воювати”, “та вони дебіли” і подібна некоректна лексика й номінація щодо представників (-иць) російської армії, військової та політичної адміністрації (окупаційної влади)”, – ідеться в матеріалі.

У коментарі до цього пункту вказано, що “навіть в умовах воєнного стану важливо дотримуватися етичних і журналістських стандартів у висвітленні подій та використанні лексики”.

“Поширення образливих висловлювань і негідної номінації до будь-якої соціальної групи людей, включаючи військовослужбовців (-иць) збройних сил Російської Федерації чи представників окупаційної військової та/або політичної адміністрації, не є етичним або журналістськи виправданим і може призвести до загострення військових дій і створення додаткових напруг у суспільстві”, – вважають автори коментаря.

Вони підкреслили, що “некоректна лексика” стосовно окупантів “може погіршити сприйняття медіа як надійного джерела інформації” та “може сприяти подальшому загостренню бойових дій і ненависті до всіх громадян (-ок) країни-агресора”.

Текст, опублікований на сайті Нацради, не має дати публікації. За даними Олега Шарпа, Нацрада опублікувала його 14 травня.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *