МОЗ повідомило, скількох українців 2023 року визнали особами з інвалідністю

На початку 2023 року особи з інвалідністю становили 6,6% населення України
Фото: Міністерство охорони здоров’я України / Facebook

Протягом 2023 року в Україні первинно визнали особами з інвалідністю 230 685 пацієнтів. Про це на запит юриста Романа Лихачова повідомило Міністерство охорони здоров’я України, інформує 21 жовтня видання NV.

У документі за підписом заступниці міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марії Карчевич вказано, що більшість із тих, хто отримав торік висновок про інвалідність, – чоловіки (понад 138 тис.).

За даними МОЗ, найбільше нових осіб з інвалідністю додалося у віковій категорії від 40 до 60 років (105,8 тис.), а за причинами оформлення цього статусу вони розподілилися так:

  • загальне захворювання – 126,3 тис. випадків;
  • інвалідність із дитинства – 10,6 тис.;
  • серед військовослужбовців – 5,8 тис.;
  • нещасний випадок на виробництві чи професійне захворювання – 2,5 тис.;
  • інвалідність унаслідок аварії на ЧАЕС – понад 2,2 тис.

254 тис. людей знову визнали особами з інвалідністю з-поміж тих, кого повторно оглянули в медико-соціальних експертних комісіях (МСЕК), зазначили в міністерстві.

Відомство не надало інформації щодо того, скільком особам оформили інвалідність упродовж 2024 року.

“Згідно з даними Державної служби статистики, в Україні станом на 1 січня 2023 року було 2 721 691 особа з інвалідністю (6,6% від загальної чисельності населення)”, – зазначили в МОЗ.

Фото: nv.ua

Фото: nv.ua Контекст

16 жовтня редактор видання “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов опублікував матеріал, у якому зазначив, що 49 прокурорів Хмельницької області оформили собі інвалідність. На його думку, до цього можуть бути причетними колишня керівниця Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяна Крупа, у якої під час обшуку виявили $6 млн, та її син Олександр Крупа, котрий очолював Пенсійний фонд у Хмельницькій області. Тетяну Крупу арештували, а її син звільнився з посади.

Обласний прокурор Хмельницької області Олексій Олійник, у якого виявили інвалідність, заявив, що наведена інформація “не в повній мірі відповідає дійсності”. Того самого дня наказом генпрокурора Олійника звільнили з посади “за власним бажанням”.

У зв’язку з поширенням цієї інформації Офіс генерального прокурора повідомив, що генпрокурор підписав наказ про проведення службового розслідування. В ОГПУ ЗМІ повідомили, що розслідування масштабне.

21 жовтня з’явилася інформація, що Міністерство охорони здоров’я України скасувало 74 висновки МСЕК про інвалідність військовозобов’язаних.

На ситуацію із МСЕК звернув увагу президент України Володимир Зеленський. 20 жовтня він назвав ситуацію “внутрішнім ворогом”, згадав про “прокурорів, які скористалися своїми зв’язками із МСЕК й оформили собі фальшиві інвалідності”, закликав правоохоронців до “швидких жорстких рішень” щодо цього й повідомив, що призначив засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *