Лубінець назвав процедуру мобілізації, яку ухвалили в Україні, “максимально демократичною”

Лубінець зазначив, що комітет Ради врахував зауваження омбудсмена
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook

Український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив на пресконференції, що закон про мобілізацію, який ухвалила Верховна Рада, є “найкращим варіантом, на який можна було сподіватися в умовах війни”. Про це 16 квітня повідомило “Суспільне”.

“На мій погляд, процедура мобілізації виглядає максимально демократичною. Без примусу. Усі військовозобов’язані повинні пройти перевірки свої даних у реєстрі. Після цього ті, хто не буде виконувати ці норми, будуть підпадати під демократичні принципи нашої країни. Тобто ТЦК звертаються до поліції, потім відкривається кримінальне чи адміністративне провадження, і правоохоронці займаються особами, які не виконують положення прийнятого закону”, – сказав Лубінець.

За його словами, “усі повинні розуміти, що зараз на лінії фронту відбуваються важкі бої, що військові частини, які там перебувають, повинні мати змогу на ротацію, а для цього потрібно збільшити чисельну кількість Збройних сил України”.

Омбудсмен назвав “максимально демократичною” процедуру мобілізації, передбачену законом, і, як додало “Суспільне”, сказав, що “практично всі зауваження, які він направив як уповноважений на профільний комітет, були враховані”.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 6 лютого 2024 року – до 13 травня.

Першу редакцію законопроєкту підготували 25 грудня 2023 року. Рада ухвалила його в першому читанні 7 лютого 2024 року. Після голосування депутати запропонували майже 4,3 тис. поправок. Наприкінці березня парламентський комітет із питань нацбезпеки, оборони та розвідки завершив їх розгляд.

9 квітня комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки видалив положення про демобілізацію й ротацію військовослужбовців з урядового законопроєкту про мобілізацію за ініціативою головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, його обіцяли розглянути окремо.

Рада розпочала розгляд законопроєкту про мобілізацію у другому читанні 10 квітня. 11 квітня український парламент ухвалив законопроєкт №10449 у цілому, його підтримало 283 парламентарі.

Видання “ГОРДОН” проаналізувало законопроєкт, розібравши його основні положення. Основна частина норм документа набуває чинності за місяць після підписання президентом. Зеленський підписав закон 16 квітня.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *