Клименко про кількість затриманих чоловіків, які намагалися незаконно покинути Україну: Цифри закриті

Клименко визнав, що є складнощі застосування великих сил прикордонників і правоохоронців, щоб закрити кордон із ЄС для ухилянтів
Фото: mvs.gov.ua

У МВС України мають інформацію про кількість затриманих на кордоні чоловіків призовного віку з початку повномасштабного вторгнення РФ, ця цифра – менша за “десятки тисяч”. Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода”, опублікованому 20 червня у YouTube ЗМІ, повідомив глава МВС Ігор Клименко.

“Я її не скажу, тому що ці цифри на сьогоднішній день закриті, і вони не відображають реальний стан справ, тому що тих людей, яких ми затримуємо за 15–20 або навіть за 10 км до кордону, – ми також ці цифри рахуємо”, – наголосив Клименко.

Водночас він зазначив, що цифра “десятки тисяч” є “завищеною”.

“Ми затримуємо людей не тільки безпосередньо на кордоні, а й на блокпостах, на пунктах, які знаходяться за 5–10 км від кордону. […] Ми говоримо, звичайно, про десятки людей кожного дня. Буває 10, буває 20, буває 30. І ми говоримо не тільки про людей, які хочуть переплисти… або пройти ліс, або пройти через гори. Ми говоримо про тих людей, які на пунктах пропуску намагаються пройти по підроблених документах. Приблизно 15% таких наших громадян”, – вказав Клименко.

Міністр додав, що з огляду на мінімальний захист із боку України кордону з Румунією, Словаччиною, Польщею, Молдовою й Угорщиною є складнощі застосування великих сил прикордонників і правоохоронців, щоб закрити кордон із ЄС для тих громадян, які хочуть нелегально його пройти.

За словами Клименка, Україна веде консультації з країнами ЄС про можливе повернення громадян, які нелегально виїхали за кордон.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. 8 травня 2024 року Рада продовжила дію воєнного стану до 11 серпня. Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, окрім особливих винятків.

ЗМІ розповіли наприкінці листопада 2023 року, що від початку повномасштабної агресії РФ до Європи виїхало 650 тис. українських чоловіків призовного віку. Водночас не повідомляли, скільки серед них батьків трьох і більше дітей чи осіб, які мають інвалідність І–ІІ груп, або людей, котрі мають інші законні підстави для виїзду в умовах воєнного стану. Також невідомо, яку частку із цього переліку становлять чоловіки призовного віку, які виїжджали з окупованих територій через країну-агресор РФ.

За даними румунської прикордонної поліції станом на початок травня 2024 року, із початку повномасштабної війни нелегально перетнуло кордон із Румунією приблизно 11 тис. українських чоловіків віком від 18 до 60 років.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *