Богослужіння на Великдень. Де й коли дивитися прямі трансляції

Епіфаній уже молився 4 травня у Свято-Михайлівському соборі Києва
Фото: pomisna.info

Увечері 4 травня Православна церква України (ПЦУ) проведе великодні богослужіння у Свято-Михайлівському соборі Києва, проінформувало “Суспільне”, яке й транслюватиме його у прямому ефірі.

Трансляцію на каналі “Суспільне. Культура” розпочнуть о 23.00.

“Після опівночі 5 травня упродовж трьох годин – [трансляцію вестимуть] “Українське радіо” і “Радіо Культура”, – повідомив мовник.

Уранці 5 травня богослужіння проводитиме Українська греко-католицька церква (УГКЦ) у патріаршому соборі Воскресіння Христового (Київ).

О 7.00 богослужіння УГКЦ у прямому ефірі покаже “Суспільне. Культура”, а після 8.30 трансляцію вестимуть “Українське радіо” і “Радіо Культура”.

У ПЦУ проінформували сьогодні, що їхній предстоятель митрополит Епіфаній уже молився у Свято-Михайлівському соборі.

“Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ, і за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули під час війни. Також блаженнійший владика возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці. Наприкінці богослужіння предстоятель ПЦУ благословив хліби і вино”, – зазначили в церкві.

Контекст

2024 року християни західного обряду святкували Великдень 31 березня, а християни східного святкуватимуть 5 травня.

Перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар вплинув тільки на нерухомі свята, але не на Великдень і пов’язані з ним свята. Їх українські церкви святкуватимуть “за старим стилем”. В УГКЦ наголошували, що проводять календарну реформу за два етапи і вирішили поки “не вносити в наше літургійне життя вдома, в Україні, додаткові труднощі й розподіли” і святкувати “разом з усіма церквами візантійської традиції”.

Повітряні сили ЗСУ попередили про ймовірність ракетних ударів окупантів у великодню ніч із 4-го на 5 травня. 

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *