Бізнес повинен мати податкові стимули в разі купівлі “зеленої” електроенергії – експерт

Андріан Прокіп: Потрібно створювати додаткові стимули для будівництва нової генерації
Фото: Fulbright Ukraine / Facebook

В Україні фіксують невисокий попит на купівлю гарантій походження електроенергії з поновних джерел енергії (ПДЕ), і тому держава має ввести податкові стимули для споживачів електроенергії, щоб це розвивало ринок гарантій і допомагало розбудовувати “зелену” генерацію. Про це заявив у Facebook експерт із програми “Енергетика” аналітичного центру “Український інститут майбутнього” Андріан Прокіп. Він зазначив, що поки українських гарантій походження (ГП) електроенергії з ПДЕ не визнають у ЄС.

За його словами, на нещодавньому першому аукціоні продали трохи більше ніж половину ГП від заявленого обсягу 50 тис. МВт-год, що є наслідком низького інтересу до цього інструменту з боку бізнесу.

“Невизнання українських ГП автоматично знижує інтерес до них на внутрішньому ринку. Для чого експортерам продукції з України купувати ГП для виробництва власної продукції, якщо вони залишатимуться невизнаними в ЄС? Це банально не даватиме вигід таким експортерам”, – розповів Прокіп.

Він повідомив, що бізнес, який спрямований на внутрішній ринок, також не має стимулів для купівлі гарантій походження.

“А їх [стимули] можна створити, змінивши податкове законодавство. Наприклад, обсяг придбаних ГП зменшує базу оподаткування викидів оксиду вуглецю”, – вважає експерт.

На його думку, в уряду можуть виникнути запитання, що така ініціатива потенційно скоротить надходження від цього екологічного податку. Однак експерт нагадує, що податок на викиди CO₂ в Україні – один із найнижчих у Європі, і рано чи пізно доведеться його підвищувати.

“Тож чому це не підв’язати до формування ринку гарантій походження, що буде додатково стимулювати розвиток поновної енергетики? – написав Прокіп. – В умовах дефіциту потужностей в енергосистемі, зумовленого російськими обстрілами, потрібно створювати додаткові стимули для будівництва нової генерації. І розвиток ринку гарантій походження електроенергії з ПДЕ може стати вагомим інструментом у цьому”, – зазначив він.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *