Більшість українців підтримує вступ у ЄС і НАТО – соцопитування

За вступ у НАТО проголосувало б 86% опитаних українців
Фото: President Of Ukraine / Flickr

Понад 80% українців проголосували б за вступ у Євросоюз і НАТО, якби ці запитання винесли на референдум, який відбувся б найближчим часом. Про це свідчать результати соціологічного опитування Центру Разумкова, які опублікували 24 жовтня.

Загалом у референдумі про вступ України до ЄС зголосився б узяти участь 81% опитаних. У листопаді – грудні 2021 року цю ідею підтримувало 69% респондентів.

За вступ у ЄС проголосувало б 88% опитаних, більшість із них – із Західного регіону (96%), найменше – у Південному (69%).

Скріншот: razumkov.org.ua

До НАТО хочуть вступити 86% респондентів (95% жителів Західного регіону, 88,5% – Центрального, 78% – Східного й 64% – із Південного).

Скріншот: razumkov.org.ua

Зросла й кількість українців, які вважають, що переговори з країною-агресором РФ – “це дієвий спосіб досягнення миру, яким слід скористатися вже зараз”. 35% опитаних погоджуються із цією думкою, тоді як рік тому прихильників цієї ідеї був 21%. Хоча, як свідчать результати опитування, відносна більшість (48%) із цим не згодні.

Також більше стало українців, які погоджуються із твердженням “переговори з Росією слід вести тільки після витіснення її військ на лінію протистояння станом на 23 лютого 2022 року” (частка таких зросла з 25% до 37%), і з 61% до 41% знизилася частка тих, хто із цим не згоден.

Водночас опитування засвідчує, що менше стало тих, хто вважає, що “переговори з Росією слід вести тільки після витіснення (виведення) її військ на кордони станом на 1991 рік” (їх частка зменшилася з 61% до 49%, не згодні відповідно 24% і 29%).

Із тим, що переговори з Росією можна вести вже зараз, згодна відносна більшість (48%) жителів Південного регіону (проти – 37%). Із цим не згодна більшість жителів Західного (відповідно 23% і 57%) і відносна більшість жителів Центрального (відповідно 37% і 47,5%) регіонів. У Східному регіоні частки тих, хто із цим згоден, і тих, хто не згоден, статистично значуще не відрізняються (відповідно 39% і 43%).

Скріншот: razumkov.org.ua Контекст

За даними опитування, яке провів у серпні Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, у серпні 40% людей, які живуть на підконтрольній українській владі території, вважали, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі. Таке саме запитання Центр Разумкова ставив респондентам і під час соціологічного дослідження в червні. Тоді 47,4% вважали, що події в Україні розвиваються в неправильному напрямі, а що у правильному – лише 32,9%. Решта майже 20% респондентів не змогли відповісти.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *