Академік Лібанова: Безперечно, зниження народжуваності буде. Хоча й перед війною народжуваність в Україні була не дуже

В умовах війни й масового виїзду населення за кордон народжуваність в Україні знижуватиметься, прогнозує Лібанова
Фото: Олена Зеленська / Facebook (ілюстративне)

Про це в інтерв’ю російському журналісту Євгенові Кисельову й українському аналітику-міжнароднику Олександрові Демченку для YouTube-каналу засновника видання “ГОРДОН” Дмитра Гордона заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи НАН України Елла Лібанова.

Лібанова підтвердила припущення, що в перший рік повномасштабної війни в Україні було багато незапланованих вагітностей і “не тільки”.

“Ще були ті [вагітності], що до початку війни виникли”, – пояснила вона.

Експертка попереджає, що це не переломило ситуації, і в умовах, що склалися, треба очікувати на демографічну кризу.

“Див не буває. Ми дуже помилилися, коли прикидали кількість народжених 2022 року до того, як дістали інформацію від Мін’юсту. Ми помилилися сильно, до того ж у менший бік. Ми очікували, що ситуація буде гіршою, ніж вона виявилася”, – зізналася експертка.

За її словами, зараз Інститут демографії та соціальних досліджень чекає на дані за 2023 рік, “щоб подивитися вже 2023-й і 2022-й” і зрозуміти, що сталося.

Читайте також Академік Лібанова: На підконтрольній Україні території залишилося приблизно 32 млн людей 08:00, 15.04.2024 Публікації

“Не дуже зрозуміло, як реєструють… Але, безумовно, зниження народжуваності буде. Хоча й перед війною народжуваність в Україні була не дуже”, – зазначила Лібанова.

За її словами, депопуляція в Україні розпочалася 1991 року, і зниження кількості населення триватиме.

“Жодного року не було інакше. 1993-го не так сильно – був міграційний приплив, а далі практично міграція звелася до нуля. Принаймні те, що давав Держстат. 50 тис. – це не міграція для України. І депопуляція в цьому контексті була абсолютно неминучою”, – заявила Лібанова.

Вона уточнила, що депопуляцію фіксують в усіх європейських країнах, але там її компенсує міграційний приплив. Україні, за її оцінкою, щоб уникнути депопуляції, необхідно приймати щонайменше 300 тис. мігрантів на рік. Звідки брати ці 300 тис. людей – це, за її словами, “уже друге питання”.

Вона наголосила, що в Україні “ми теж народжуємо менше дітей”, але зовсім з інших причин, ніж у Європі, де це пов’язано з підвищенням рівня життя.

“Річ у тім, що народження дитини – це не лише рівень життя. Тут дуже багато чинників, які для сім’ї відіграють вирішальну роль під час ухвалення рішень. У XXI сторіччі випадкових народжень не так багато, як було раніше. Загалом причина депопуляції – дуже низька народжуваність, старіння населення, деформація вікової структури. Грубо кажучи, народжувати нема кому, а вмирати є кому. Ось до чого це зрештою зводиться”, – підсумувала Лібанова.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube Контекст

Чисельність постійного населення України станом на 1 лютого 2022 року становила (.xls) 40,96 млн осіб, повідомляла Державна служба статистики. 24 лютого розпочалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну, після чого за кордон виїхали мільйони українців.

Лібанова вважає, що зараз на підконтрольній Україні території проживає приблизно 32 млн осіб, а до 2033 року, за оптимістичним прогнозом, населення України становитиме 35 млн осіб.

У 2023 році в Україні народилося 187 387 дітей, повідомив 31 січня сервіс відкритих даних Opendatabot із посиланням на інформацію Міністерства юстиції. Це на 32% менше, ніж у 2021 році: тоді народилося 273 772 немовлят. Загалом, скорочення народжуваності фіксують в Україні з 2013 року. Відтоді й до початку повномасштабної війни в лютому 2022 року щорічно народжувалося на 6–7% менше дітей.

Лібанова у травні 2022 року попереджала, що через від’їзд за кордон мільйонів українських жінок з дітьми після початку війни Україна може зіткнутися з демографічною кризою. У зв’язку з тим, що демографічна поведінка сім’ї в ХХІ столітті в Україні стала іншою, вона вважає, що “питання [післявоєнного] бебі-буму – під великим сумнівом”.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *