З кожним місяцем війни зростає кількість українців, які не повернуться з-за кордону – Лібанова

Лібанова: Якщо війна затягнеться ще на кілька років, то виникне ризик, пов’язаний із міграцією. Це найбільш очевидний ризик
Скріншот: Говорить Суханов / YouTube

Якщо війна триватиме ще кілька років, в Україні виникне ризик, пов’язаний із міграцією. Таку думку 23 жовтня висловила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Елла Лібанова, пише “Укрінформ”. 

“Якщо війна затягнеться ще на кілька років, то виникне ризик, пов’язаний із міграцією. Це найбільш очевидний ризик. Кожен місяць війни збільшує кількість тих, хто залишиться за кордоном у кінцевому підсумку, тому що вони адаптуються, працевлаштуються”, – сказала вона. 

Лібанова розповіла, що, за даними Євростату, рівень безробіття серед українських мігрантів – лише приблизно 16–18%. За словами соціологині, є ризик, що після війни українські сім’ї, яких вона розділила, об’єднуватимуться не в Україні, а за кордоном. 

“Це буде залежати багато від чого. По-перше, від того, як влаштуються за кордоном. По-друге, чи є куди повертатися. По-третє, чи будуть перспективи роботи в Україні і для чоловіка, і для дружини, та чи є люди, які їх тягнуть назад в Україну”, – пояснила вона. 

Контекст

За даними агентства ООН у справах біженців, у всьому світі зареєстровано 6,754 млн біженців з України, із них у країнах ЄС перебуває понад 6,19 млн. Оприлюднені в жовтні результати опитування Інституту Ifo свідчать, що майже чверть українських біженців у Європі не планує повертатися в Україну в довгостроковій перспективі. 

Українці, які були вимушені виїхати до країн ЄС через війну, швидше інтегрувалися на ринку праці Євросоюзу, ніж біженці попередніх хвиль. У МВФ зазначають, що українці високоосвічені. Ба більше, у звіті йдеться, що поширене явище надмірної кваліфікації, тобто українці мають вищу кваліфікацію, ніж потрібно для роботи, на яку вони погоджуються в еміграції. 

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *