Найбільше – у Хмельницькій області. ОГП опублікував дані про кількість прокурорів з інвалідністю в регіонах

В Офісі генерального прокурора інвалідність має 2,5% прокурорів
Фото: slidstvo.info

В Україні 5,9% прокурорів оформлені як особи з інвалідністю. Про це 23 жовтня поінформував Офіс генерального прокурора.

“Триває службове розслідування щодо можливих зловживань прокурорів під час отримання груп інвалідності. Перевірка охоплює всі регіони, спецпрокуратури й центральний апарат. Досліджуються як питання, пов’язані з набуттям прокурорами статусу особи з інвалідністю, так і отримання пенсійних виплат за рішенням суду”, – ідеться в повідомленні.

Згідно з таблицею, яку опублікували у відомстві, інвалідність є в 493 прокурорів із 8367, які працюють. Найвищий відсоток – у працівників прокуратури Хмельницької (28,9%, 61 прокурор має інвалідність) і Черкаської областей (27,4%, 60 прокурорів), найнижчий – Херсонської (0,6%, інвалідність має один прокурор зі 181). Загалом у всіх областях, окрім Хмельницької і Черкаської, прокурорів з інвалідністю менше ніж 10%.

“В Офісі генерального прокурора 22 прокурори мають статус особи з інвалідністю. Це 2,5% від загальної чисельності прокурорів, які працюють у центральному апараті”, – підкреслили в ОГП.

За його інформацією, ситуацію вивчає Державне бюро розслідувань у межах кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 27 (співучасть у злочинних діях), ч. 2 і ч. 4 ст. 358 (підроблення документів), ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

“По кожному із цих фактів буде проведена ретельна перевірка й надана оцінка як у межах службового розслідування, так і в межах кримінального провадження”, – підкреслили у відомстві.

Таблиця: gp.gov.ua Контекст

На початку жовтня спалахнув скандал навколо медико-соціальних експертних комісій (МСЕК). Тоді за підозрою в незаконному збагаченні затримали й заарештували керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяну Крупу, у якої під час обшуку виявили $6 млн, а пізніше стало відомо про масове оформлення інвалідності прокурорами Хмельницької області, до чого, за даними журналістів, може бути причетна Крупа.

20 жовтня в Офісі генпрокурора повідомили про проведення масштабного службового розслідування щодо керівників прокуратур, які, ймовірно, отримують пенсії за фальшивою інвалідністю. Журналісти й антикорупціонери виявили, що й в інших областях могли бути зловживання під час оформлення прокурорам інвалідності.

22 жовтня президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради нацбезпеки і оборони, присвячене МСЕК. Він заявив, що відповідальність за порушення має бути персональною, і анонсував кадрові рішення. Після засідання генпрокурор України Андрій Костін заявив про звільнення.

За даними СБУ, протягом 2024 року скасували понад 4 тис. фіктивних висновків про інвалідність, 64 посадовці МСЕК дістали підозри.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *