Здається, запах і смак варення з пелюсток троянд знають всі, тому що його використовують в кулінарії як начинку для пампушків або для будь-яких інших кондитерських виробів. Воно дуже ароматне і має незвичайний смак. Це ексклюзивний продукт, а для його приготування потрібно посадити на власній ділянці саджанці троянд на варення в ЯскраваКлумба. Однак, це варте зусиль.
Троянда для приготування джему або чайна троянда не є класичною красунею і не нагадує витончені крупноквіткові троянди, але у неї є багато інших переваг, тому вона точно заслуговує місця в саду. Їстівні троянди цінуються не тільки за їх декоративні якості, але й за насичений смак і аромат та цінні цілющі властивості.
Які троянди підходять для приготування варення?
Правда в тому, що практично всі види троянд є їстівними, але це не означає, що ми повинні перетворити весь наш сад на рослини для консервації. Найкращим видом троянд для варення є троянда зморшкувата (Rosa rugosa). Вона проста у вирощуванні, використовується як декоративна, їстівна та лікарська рослина.
- Зморшкувата троянда – це вид чагарників, що належить сімейству розоцвітих, поширений в зоні теплого і прохолодного помірного клімату північної півкулі. Походить зі Східної Азії. Цей вид був завезений садівниками в Європу та Північну Америку та поширився в дикій природі. Нині зустрічається майже по всій Європі, включно з Україною.
- Rosa rugosa – морозостійка троянда з гарними рожевими квітками і великими плодами. Троянду зморшкувату легко вирощувати, використовувати як декоративну рослину для садових насаджень.
- Виростає приблизно до 1,5 м у висоту, досить широко розростається в сторони і може використовуватися як живопліт вздовж парканів біля доріг. Цінується за морозостійкість, пишнозелене листя, стійкість до хвороб, сильний аромат квітів, декоративність плодів, витривалість до посухи або високої вологості.
- Цвіте з травня по червень. Характеризується яскраво-запашними, рожевими, п’ятипелюстковими, окремими квітами. Зазвичай їх росте по кілька на коротких квітконосах.
Пелюстки цієї троянди є цінним харчовим продуктом, відрізняються сильним ароматом, з них готують відоме варення з троянд.
Посадка рослини
Посадку зморшкуватої троянди краще проводити восени або навесні. Слід вибрати саджанці зі здоровим листям, краще з трьома пагонами.
- Висаджувати кущі троянд потрібно на відстані 50-70 см один від одного, тому що вони сильно розростаються і є досить розлогими.
- Перед посадкою ґрунт необхідно збагатити органічними речовинами, наприклад, гноєм або компостом, а після посадки рясно полити.
- А от процедура обрізки при вирощуванні зморшкуватої троянди не є такою важливою – вона не вимагає частої обрізки.
- Поливають зморшкувату троянду рідко, але рясно.
Правильна підгодівля зморшкуватої троянди дозволить довше насолоджуватися квітами. Першу підгодівлю проводять навесні, коли троянда починає цвісти. Коли перше цвітіння ослабне, вносять наступну дозу. Однак пам’ятайте, що не варто вносити добрива занадто пізно (останню підгодівлю слід робити в липні).
Вимоги та догляд
Виростити троянду для варення в саду – справа не складна, адже рослина є невибагливою. Хоча вона віддає перевагу родючим, багатим гумусом, кальцієм, добре обробленим і вологим ґрунтам, також може впоратися з більш слабкими та сухими субстратами. Дика троянда також стійка до тимчасової посухи та низьких температур (не потребує зимового укриття).
- Рослина також не є особливо чутливою до різноманітних хвороб і шкідників, тому не потребує частого хімічного захисту. Єдиною умовою її правильного розвитку й пишного цвітіння є сонячне місце, яке необхідно м’яко притіняти, наприклад, ажурними кронами великих дерев або чагарників.
- Зморшкувата троянда не чекає ні особливого догляду, ні систематичної обрізки, однак ріст кущів необхідно систематично контролювати, тому що вона має властивість сильно розгалужуватися.
Слід також пам’ятати, що рослина досягає значних розмірів і досить розлога (до 2-3 м заввишки і такої ж ширини), тому підходить для вирощування тільки в більших садах.
Як використовувати їстівні троянди?
Їстівні пелюсткові троянди використовують для виробництва рожевої води, вони також є інгредієнтом парфумів. Пелюстки можна збирати і робити сиропи. Найпростіший рецепт – засипати пелюстки цукром і пастеризувати. Готовий продукт використовують для ароматизації чаю, десертів і тортів.
Плоди зморшкуватої троянди мають більш широке застосування. Вони підходять для приготування соків, настоянок, джемів, мармеладу та багатьох інших консервацій. Водночас підготовка може бути громіздкою, тому що в кожному плоді потрібно видобувати серединку й викидати насіння разом з волосками.